Na hlavný obsah

Samosprávy vyberajú od rodičov pokuty za záškoláctvo ich detí

Výška pokuty môže byť maximálne 331 eur.

Samosprávy vyberajú od rodičov pokuty za záškoláctvo ich detí
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Za záškoláctvo vyberajú samosprávy pokuty. Zmenu zákona zaviedla vláda od januára. Mestá a obce však hovoria, že sa to týka najmä chudobnejších rodín a od tých sa peniaze vymáhať nedajú. Opatrenie sa nepozdáva riaditeľom ani rodičom.

Samosprávy doteraz pokuty od rodičov vyberať mohli, teraz už budú musieť. „Nebudú môcť mať tu právomoc od nula eur, teda nebudú môcť obchádzať to vyberanie pokút. Budú mať najnižšiu hranicu 30 eur,“ vysvetlil predseda ústavnoprávneho parlamentného výboru Milan Vetrák (OĽANO).

Najviac môžu samosprávy pýtať 331 eur. Mnohí rodičia si myslia, že takéto pokutovanie ničomu nepomôže. Niektorí hovoria, že prípadnú pokutu by nezaplatili.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

„Minimálne by to mohlo slúžiť ako preventívny mechanizmus pre rodičov, aby dbali o školskú dochádzku svojich detí. Samozrejme, uvedomujem si aj riziká, a to, že ak by ste takýmto spôsobom postihli chudobné rodiny, tak od nich tú sumu nevymôžete,“ spresnil Vetrák.

„Sme presvedčení, že toto nie je správne riešenie, pretože drvivá väčšina záškolákov pochádza z chudobného prostredia. My im tou pokutou ešte zoberieme peniaze a zhoršíme základné fungovanie domácnosti,“ odvetil hovorca Združenia miest a obcí Slovenska Michal Kaliňák.

Riaditeľka však upozorňuje aj na to, že rodičia o vymeškávaní vyučovania často vedia. Využívajú možnosť ospravedlnenia päť po sebe idúcich vyučovacích dní, na ktoré stačí podpis rodiča.

Mestá by sa chceli držať spodnej hranice pokút. Rodičov, ktorí si nebudú môcť dovoliť pokutu zaplatiť, budú musieť evidovať ako dlžníkov. „Neviem si predstaviť, že by sme išli voči nim exekútorským konaním, pretože pri chudobných ľuďoch nemáme čo vymôcť,“ dodal Kaliňák.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko