Na hlavný obsah

Do škôl by sa mohli vrátiť obedy zadarmo

Presadiť ich chce hnutie Sme rodina.

Do škôl by sa mohli vrátiť obedy zadarmo
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Predškoláci aj školáci by mohli opäť obedovať lacnejšie. V parlamente to chce presadiť hnutie Sme rodina. Reaguje tak na zvýšené ceny potravín a drahšie varenie v školách. Opozičný Hlas-SD to kritizuje. Strana SaS zas hovorí o populizme. Návrh hnutia Sme rodina však nemá istú podporu ani v koalícii.

Obedy v školách zdraželi začiatkom roka. Napríklad starší žiaci si za stravu priplatia aj 12 eur. Lacnejšie obedy by sa týkali predškolákov, aj prvého a druhého stupňa základných škôl. Hnutie navrhuje vyšší príspevok na stravu.

„Dotácia bude pokrývať 100 % nákladov na suroviny. Teraz to bude pre prvý stupeň 2,10 eur a pre druhý stupeň 2,30 eur,“ vysvetlila poslankyňa Petra Krištúfková (Sme rodina).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obedy zadarmo nie sú novinka. Zaviedla ich ešte bývalá vláda. Ta súčasná ich nahradila vyšším daňovým bonusom pre pracujúcich rodičov. Za stravu neplatia len deti z chudobnejších rodín.

„Obedy sme zrušili v roku 2020 s tým, že nemali sme ani potravinovú krízu, ani energetickú. Hlavný dôvod zrušenia obedov bol ten, že sme chceli dať do rodín oveľa viac peňazí,“ dodala Krištúfková.

Plošné zavádzanie obedov zadarmo je podľa opozičnej SaS populistické a peniaze by mali ísť na pomoc zraniteľným skupinám. „Poďme sa baviť či obedy, ktoré dnes poskytujeme sociálne najslabším deťom, nerozšírime aj o iné skupiny, napríklad o deti jednorodičovských rodín,“ uviedla poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS).

Hnutie OĽANO bude o návrhu s ministrom práce Milanom Krajniakom (OĽANO) ešte diskutovať. Z rozpočtu by totiž obedy zdarma odkrojili 140 miliónov eur. O obedoch zadarmo by mali poslanci rokovať budúci týždeň. Ak by v parlamente prešli, zadarmo by sa deti stravovali od apríla.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko