Na hlavný obsah

Sexuálna orientácia nemôže byť dôvodom na ukončenie pracovnej zmluvy, uviedol súd EÚ

Muž sa obrátil na varšavský súd so žalobou o náhradu škody.

Sexuálna orientácia nemôže byť dôvodom na ukončenie pracovnej zmluvy, uviedol súd EÚ
Na ilustračnej snímke dúhová vlajka. Foto: unsplash.com

Sexuálna orientácia nemôže byť dôvodom na ukončenie zmluvy o práci so samostatne zárobkovo činným človekom. Rozhodol o tom vo štvrtok (12. 1.) Súdny dvor Európskej únie, ktorý sa zastal homosexuála žalujúceho poľskú verejnoprávnu televíziu.

Poľsko podľa súdu musí rešpektovať smernicu únie, ktorá zakazuje diskrimináciu na základe sexuálnej orientácie bez ohľadu na druh pracovného pomeru.

Prístup konzervatívnej poľskej vlády a ďalších orgánov k sexuálnym menšinám bol už niekoľkokrát predmetom sporu Varšavy s únijnými inštitúciami. Aktuálny prípad sa pred únijnú justíciu dostal po žalobe editora audiovizuálnych diel, ktorý sa domáhal odškodnenia za to, že s ním podľa neho televízna stanica TVP rozviazala zmluvu pre jeho sexuálnu orientáciu.

Televízia s ním v rokoch 2010 až 2017 uzatvárala zmluvy o dielo. Keď však on a jeho partner zverejnili na YouTube vianočné hudobné video propagujúce toleranciu voči párom rovnakého pohlavia, verejnoprávne médium odmietlo jeho služby a novú zmluvu s ním neuzavrelo.

Žaloba o náhradu škody

Muž sa obrátil na varšavský súd so žalobou o náhradu škody. Poľský súd potom požiadal únijnú justíciu o výklad únijného práva. Smernica EÚ z roku 2000, ktorá má znemožniť pracovnú diskrimináciu, vylučuje nerovnaké zaobchádzanie okrem iného na základe sexuálnej orientácie.

Poľská právna úprava, ktorá túto normu prevádza do poľského práva, však vylučuje diskrimináciu na základe pohlavia, národnosti či etnického pôvodu, nie však sexuálnej orientácie.

Sudcovia v Luxemburgu vo štvrtok konštatovali, že cieľom smernice je „odstrániť všetky diskriminačné prekážky prístupu k prostriedkom obživy a schopnosti prispieť spoločnosti prácou, bez ohľadu na právnu formu, na základe ktorej je táto práca vykonávaná.“

Podľa únijného súdu sa teda ochrana sexuálnych menšín pred diskrimináciou vzťahuje ako na zamestnancov, tak na samostatne zárobkovo činných ľudí. Zmluva však nesmie byť jednorazová, ale musí ísť o stabilný zmluvný vzťah, uviedol súd.

Konečné rozhodnutie, či tomu tak v prípade žalujúceho muža bolo, je podľa najvyššieho orgánu únijnej justície na poľskom súde.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet