Na hlavný obsah

Škola v Rakúsoch nemá dostatok miesta pre všetkých žiakov

Musia si prenajímať budovu v Kežmarku.

Škola v Rakúsoch nemá dostatok miesta pre všetkých žiakov
Autobus zváža žiakov z obce Rakúsy do učebných priestorov v Kežmarku. Foto: RTVS

Obecná škola v podtatranskej obci Rakúsy praská vo švíkoch. Bezmála 900 žiakov sa učí v šiestich rôznych budovách. Jednu z nich si obec dokonca prenajíma v susednom Kežmarku. Deťom platí na dochádzanie školské autobusy. Ceny však išli závratne hore a pre obec je takýto systém likvidačný.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Ivana Ratkovská.

Krátko po 7.00 h nakrúcal štáb RTVS pri obci Rakúsy, kde sa postupne schádzali školáci. Tu ich vyzdvihnú školské autobusy a rozvezú ich na vyučovanie.

Pozrite si reportáž RTVS:

„Ráno idem ja prvý spoj a potom dva autobusy sme plné. Na obed štyri autobusy, po dva razy ich vozíme,“ priblížila vodička školského autobusu Tamara Theisz.

„Obec vynakladá neskutočné prostriedky na prenájom budovy aj autobusov. Bolo by pre nás výhodnejšie mať školu tu,“ doplnil koordinátor malých obecných služieb Maroš Oračko.

Pre obec likvidačné

Škola je totiž rozdelená do piatich budov v dedine. Ako potvrdila starostka obce Monika Jurašková, ani to nestačí. Ďalšiu si musia prenajímať v susednom Kežmarku. „Keď mi vyčíslili, koľko majú výdavky na energie, nájom, autobusy, tak som povedala, že nemôžeme ďalej zotrvávať v tých priestoroch. Je to pre nás likvidačné,“ dodala.

Zástupca riaditeľa školy Juraj Jakubec vysvetlil, že platby za prenajatú budovu a školské autobusy by odpadli v prípade, ak by mali novú školu v blízkosti osady. „Škola by ušetrila veľmi veľké peniaze kde si viem predstaviť investovať ich do vzdelávania, lebo nie je to malý peniaz. Činí to zhruba cez 200 000 eur,“ uviedol.

Splnomocnenec vlády pre rómske komunity Ján Hero potvrdil, že rokujú s obcou. V pláne obnovy sa vyčlenili milióny eur práve pre školy, kde sa učia deti na zmeny a ktoré kapacitne nestačia. „Rakúsy sú v zozname 49 obcí, kde je dôležitým cieľom odstrániť dvojzmennú prevádzku,“ vysvetlil.

Obec sa chce uchádzať o európske peniaze, aby postavila novú školu s kapacitou aspoň 1 000 žiakov. Lokalitu ani to, kedy by nová škola mohla privítať prvých žiakov, nespresnili. Stavať by ju mali postupne v moduloch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál