Na hlavný obsah

V Lomničke mladých motivujú k odbornému vzdelaniu. Vyrastie tam nová škola

Nové priestory budú slúžiť na praktickú výučbu.

V obci Lomnička na severovýchode Slovenska vyrastie nové vzdelávacie centrum pre remeselné odbory. Súčasné priestory už nestačia. Mladých obyvateľov v obci pribúda. Snažia sa ich motivovať, aby získali odborné vzdelanie. Mnohí totiž nedokončia ani deviaty ročník.

Učia sa za murára, poľnohospodára, kuchárku, či záhradníka. Momentálne je na škole osem aktívnych odborov. Študentov každým rokom pribúda.

„Už aktuálne tam máme vyše 100, 110 sme vykazovali v septembri a ten trend keďže V Lomničke evidujeme, že je 850 žiakov v základnej škole s materskou školou. Si myslíme, že bude stúpať, ale tieto priestory, ktoré tam sú nám už na dobrú, kvalitnú výučbu obdobnú už nepostačujú,“ povedal riaditeľ Spojenej školy v Starej Ľubovni Ján Bondra.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Do nového objektu školy presťahujú dielne a všetky odborné predmety. Vybudujú tam moderné centrum pre remeslá. V súčasných priestoroch budú vyučovať len teóriu.

„Dvojpodlažná novostavba je ďalšou z aktivít iniciatívy dobiehajúcim regiónom Catching-Up Regions. Prešovský samosprávny kraj do jej výstavby investuje vďaka európskym zdrojom a vlastným financiám celkovo 3 milióny eur,“ dodala hovorkyňa Prešovského kraja Daňa Jeleňová.

Školu navštevujú len obyvatelia Lomničky. Môžu študovať dvoj alebo trojročné odbory. V dvojročných odboroch sa potom končí záverečnou skúškou a žiaci dostanú vysvedčenie o záverečnej skúške. Nedostanú však výučný list.

Tí ktorí úspešne zvládnu deviaty ročník základnej školy môžu potom študovať v trojročných odboroch. Tam sa štúdium končí záverečnou skúškou, kde študenti dostanú aj výučný list a môžu sa potom lepšie uplatniť na trhu práce, vysvetlil Bondra.

Kľúčom je motivácia

Podľa hlavnej majsterky odbornej výchovy Daniely Zimovej všetko záleží od rodiny. Keď rodičia pracujú aj dieťa má často 100-percentnú dochádzku v triede.

„Keď sa s ním aj ďalej kontaktujeme, že ako sa má a že čo robí tak je zamestnaný. Najväčší záujem teraz pociťujeme o lesnú výrobu, pretože sme v duálnom vzdelávaní, a tí žiaci vidia benefity. Dostávajú stravné lístky, dostávajú výplaty,“ podotkla Zimová.

Práve motivácia je cesta ako dostať týchto študentov do školy. Hlavná majsterka vysvetlila, že do budúcna sa škola bude snažiť čím viac odborov zaradiť do duálneho vzdelávania. Pedagógovia sa podľa nej snažia celým srdcom žiakov strhnúť pre činnosť, aby si zaľúbili to, čo robia.

„Aktivity v Lomničke predstavujú nový koncept tzv. vzdelávania na pol ceste a otvárajú ďalšie možnosti získania kvalifikácie žiakov z rómskych komunít. Nová vzdelávacia infraštruktúra ich má motivovať k tomu, aby štúdium na strednej škole ukončili a prípadne v ňom pokračovali a hlavne si našli v budúcnosti aj prácu,“ uzatvorila Jeleňová.

Nový objekt elokovaného pracoviska Strednej odbornej školy plánujú dokončiť na jar budúceho roka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny