Na hlavný obsah

Slovenské školy navštevuje vyše 10 100 žiakov z Ukrajiny

Najviac je ich v Bratislavskom kraji.

Slovenské školy navštevuje vyše 10 100 žiakov z Ukrajiny
Ilustračná snímka. Foto: pixabay.com

Slovenské školy navštevuje 10 127 žiakov z Ukrajiny. Vyplýva to z údajov o počte odídencov z Ukrajiny k 31. decembru 2022, ktoré zverejnilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu (MŠVVaŠ) SR na svojom webe.

Najviac žiakov podľa údajov navštevuje základné školy, je ich cez 6 870. Do základných škôl chodí najviac žiakov z Ukrajiny v Bratislavskom kraji (2 218), v ostatných krajoch základné školy navštevuje pod 1 000 žiakov. Najmenej žiakov v základných školách (433) je v Banskobystrickom kraji.

Do materských škôl chodí 1 682 žiakov. Najviac ukrajinských detí je v materských školách v Bratislavskom kraji (484). Naopak, najmenej ich je v Banskobystrickom kraji, 128.

Podľa zverejnených údajov gymnáziá navštevuje do 500 žiakov z Ukrajiny. Opäť najviac ich je v Bratislavskom kraji (153), najmenej v Trnavskom kraji (27).

Na stredné odborné školy chodí 839 Ukrajincov. V Bratislavskom kraji, kde je ich najviac, dosiahol ku koncu roka 2022 ich počet 266. Najmenej študentov navštevuje stredné odborné školy v Banskobystrickom kraji (44).

Vojna ohrozila vzdelávanie detí

Vojna, ktorú na Ukrajine vedie Rusko, ovplyvnila vzdelávanie viac než piatich miliónov ukrajinských detí, upozornil v utorok (24. 1.) Detský fond OSN (UNICEF). Informovala o tom agentúra DPA.

Takmer 11 mesiacov trvajúci konflikt ešte zhoršil problémy, ktoré v ukrajinskom vzdelávacom sektore spôsobila pandémia koronavírusu, uviedol UNICEF vo vyhlásení. Situácia je ešte nepriaznivejšia pre deti na východe Ukrajiny, kde voja zúri už osem rokov.

Boje prebiehajúce v civilistami obývaných oblastiach na Ukrajine vyústili do zatvorenia tisícok škôl a iných vzdelávacích zariadení v dôsledku ich poškodenia alebo zničenia. Množstvo tamojších rodičov medzitým váha poslať svoje deti do školy pre obavy o ich bezpečnosť, upozornil Detský fond OSN.

Kým viac než 1,9 milióna ukrajinských detí malo prístup k online vzdelávaniu a 1,3 milióna ďalších navštevovalo kombinovanú osobnú i virtuálnu výučbu, nedávne ruské útoky na miestnu energetickú infraštruktúru spôsobili rozsiahle výpadky. To znamená, že dokonca aj virtuálne vzdelávanie sa pre tamojšie deti stalo výzvou, cituje DPA.

V súčasnosti až dve z troch ukrajinských detí, ktoré našli útočisko v zahraničí, nie je zapojených do vzdelávacieho systému danej krajiny, podotýka UNICEF.

„Školy i vzdelávacie zariadenia pre najmenšie deti majú pre deti zásadný význam a poskytujú im pocit poriadku a bezpečnosti. Vynechanie výučby môže mať doživotné následky,“ varoval regionálny riaditeľ UNICEF pre Európu a centrálnu Áziu Afšan Chán.

„Tu neexistuje tlačidlo ‚pauza‘. Nie je riešením jednoducho odložiť vzdelávanie detí a vrátiť sa k nemu po tom, čo budú vyriešené iné priority, bez toho, aby sa riskovala budúcnosť celej jednej generácie,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko