Na hlavný obsah

Slovensko dostalo prvých 200 miliónov eur z nového balíka eurofondov

Opozícia sa obáva, že peniaze sa nevyčerpajú.

Slovensko dostalo prvých 200 miliónov eur z nového balíka eurofondov
Ilustračná snímka vlajok Európskej únie. Foto: Unsplash

Slovensko dostalo prvých 200 miliónov eur z nového balíka eurofondov. Potvrdila to ministerka investícií Veronika Remičová. Opozícia však predpokladá, že tak ako v minulosti, aj teraz bude mať Slovensko problém peniaze vyčerpať.

Čo programové obdobie, to čerpanie eurofondov na Slovensku na poslednú chvíľu. Z toho nedávneho zostáva minúť ešte zhruba 5 miliárd eur.

„Samozrejme sú tu nejaké objektívne faktory, bola tu pandémia, je možné povedať, že tu boli výpadky s dodávkami komponentov. Vzrástli ceny a mnohé projekty nie sú schopné financovať svoje plány z pôvodne nastaveného rozpočtu,“ hovorí Marián Labaj, analytik Národnej banky Slovenska.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

K nevyčerpaným miliardám však pribudlo prvých 200 miliónov eur už z nového eurofondového balíka. Peniaze pôjdu na podporu odborného vzdelávania. Milióny by mali smerovať na obnovu ciest a budov. Z európskych peňazí by mali modernizovať aj školy.

„Niektoré školy majú zatečené steny, nevyhovujúce sociálne zariadenia, staré okná, nebezpečné elektroinštalácie, strechy. Veľmi zarážajúci je fakt, že vlastnú telocvičňu stále nemá viac ako polovica z vyše dvetisíc základných škôl na Slovensku,“ upozorňuje ministerka Remišová.

„Vždy v minulosti stúpalo tempo čerpania. Pani Remišová si dala plány a každým rokom čerpá menej ako si naplánovala, čo sa týka nového programového obdobia, tak zatiaľ z regiónov nie je žiaden náznak, že by sa čokoľvek zlepšilo,“ kritizuje Richard Raši, podpredseda strany Hlas-SD.

Nové eurofondové obdobie sa riadi novými pravidlami. Namiesto šiestich operačných programov je jeden. Zmenila sa aj metodika.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika