Na hlavný obsah

Slovensko poskytlo OECD 27  000 eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu

Ukrajinu Slovensko systematicky podporuje od začiatku vojny.

Slovensko poskytlo OECD 27  000 eur na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu
Na snímke Rastislav Káčer. Foto: TASR

Slovensko poskytlo Organizácii pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD) príspevok vo výške 27 000 eur. Ten má slúžiť na vytvorenie analytického oddelenia pre Ukrajinu. Vo štvrtok (12. 1.) to potvrdil minister zahraničných vecí Rastislav Káčer.

„Teším sa, že naša podpora Ukrajine pokračovala aj na prelome rokov. Okrem januárového príspevku na vznik analytického oddelenia sme ešte v decembri pomohli OECD pri zriaďovaní styčného úradu v Kyjeve.“ zhodnotil šéf rezortu diplomacie.

Doplnil, že Slovensko poskytlo priestory ambasády, zároveň prispelo sumou 15 000 eur na jeho fungovanie. Spomínaný styčný úrad by mal začať fyzicky fungovať v najbližšom období, čím sa rozšíria expertné kapacity organizácie.

Slovensko na pôde OECD od začiatku ruskej agresie, v spolupráci s ďalšími krajinami, Ukrajinu systematicky podporuje. A to zároveň aj z perspektívy jej členstva v organizácii.

„Bol to práve vstup Slovenska do OECD v roku 2000, ktorý bol prvým úspešným krokom na ceste západnej integrácie. A teraz chceme, aby sa tieto dvere otvorili aj pre Ukrajinu,“ uviedla štátna tajomníčka rezortu diplomacie Ingrid Brocková.

Rezort diplomacie pripomenul, že OECD združuje 38 hospodársky najvyspelejších krajín sveta, ktoré vyznávajú princípy demokracie a slobody.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko