Na hlavný obsah

Snemovňa USA je aj naďalej bez predsedu

McCarthymu sa nedarí zjednotiť republikánov.

Snemovňa USA je aj naďalej bez predsedu
Na archívnej snímke líder republikánov v Snemovni reprezentantov amerického Kongresu Kevin McCarthy. Foto: TASR/AP

Novozvolená americká Snemovňa reprezentantov zostáva druhým dňom paralyzovaná, zatiaľ čo vo vnútri nastupujúcej republikánskej väčšiny pokračuje otvorený konflikt ohľadom toho, kto bude predsedom legislatívnej komory.

Republikánsky líder Kevin McCarthy v dnešnom štvrtom kole voľby stratil ďalší hlas z vlastných radov, hoci predtým na jeho zvolenie vyzval exprezident Donald Trump. Podľa agentúry AP je koniec „chaosu“ vyvolaného republikánmi v nedohľadne.

Kým snemovňa nového predsedu nezvolí, nemožno na pléne prediskutovať iné záležitosti. Voľba sa začala v utorok, čo bol prvý zasadací deň novozvoleného Kongresu USA. Prvýkrát za posledných sto rokov neskončila hneď po prvom hlasovaní. Kongresmani sa trikrát neúspešne pokúsili zvoliť šéfa komory a následne schôdzu prerušili.

Rokovania bez želaného efektu?

McCarthy a jeho spojenci potom pokračovali v intenzívnej snahe získať rebelujúcich členov radikálneho krídla Republikánskej strany, rokovania ale zatiaľ nemajú želaný efekt.

Pri štvrtom hlasovaní sa rovnako ako pri tom treťom proti McCarthymu vyslovilo 20 republikánov. Navyše kongresmanka Victoria Spartzová, ktorá predtým svojho kalifornského kolegu podporila, sa tentoraz hlasovania zdržala. Rovnaký výsledok sa podľa denníka The New York Times opakoval v kole piatom.

S piatkovým hlasovaním sa aktuálna voľba predsedu snemovne stala deviatou najdlhšou v dejinách Spojených štátov, uviedol na twitteri reportér televízie NBC News Steve Kornacki. 

Novinár webu Punchbowl News Jake Sherman potom s odvolaním sa na nemenovaný zdroj informoval, že bude čoskoro nasledovať šiesty pokus. Na prerušenie série hlasovania je potrebná väčšinová podpora.

McCarthy potrebuje na zvolenie prakticky dokonalú jednotu svojej strany, ktorá v novembrových voľbách získala 222 mandátov oproti 213 pre Demokratickú stranu.

Americké médiá si všímajú, že mu nepomohlo ani to, že ho dopoludnia verejne podporil exprezident Trump považovaný stále za neoficiálneho lídra Republikánskej strany. Vo vyhlásení uviedol, že McCarthy by bol dobrým predsedom snemovne.

Jeho zvolenie blokuje skupina republikánskych kongresmanov považovaných za ultrapravicových či ultrakonzervatívnych. Medzi týmto krídlom strany a McCarthym podľa médií panuje silná nedôvera. Oba tábory na druhý deň voľby dali najavo, že nemienia ustupovať.

Prejavy frustrácie

S pribúdajúcimi hlasovaniami sa množili prejavy frustrácie a rozhorčenia v republikánskych radoch a tiež špekulácie o možných cestách z aktuálneho patu. Ken Buck, jeden z podporovateľov McCarthyho, v rozhovore s televíziou CNN povedal, že zlom musí prísť už dnes. Naznačil pritom, že by namiesto doterajšieho lídra mohol podporiť jeho zástupca Steva Scaliseho.

Zástupkyňa druhého tábora Lauren Boebertová pri prejave na pléne prehovorila aj smerom k Trumpovi, ktorý by podľa nej mal McCarthymu odkázať, že „je načase odstúpiť“. Kongresman Dan Crenshaw zase ju a ďalších rebelov kritizoval ako neserióznych. „Unavujú ma vaše hlúpe floskule. Povedzte nám za zatvorenými dverami, čo naozaj chcete, alebo držte hubu,“ citovala ho reportérka denníka The Washington Post.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet