Na hlavný obsah

Španielsky súd rozhodol o predsúdnej väzbe pre podozrivého z útoku mačetou

Hrozí mu doživotný trest odňatia slobody.

Španielsky súd rozhodol o predsúdnej väzbe pre podozrivého z útoku mačetou
Ľudia zapaľujú sviečky na spomienkovom mieste pre zavraždeného kostolníka v španielskom meste Algeciras. Foto: TASR/AP

Španielsky súd v pondelok (30. 1.) rozhodol umiestniť do predsúdnej väzby útočníka, ktorý minulú stredu (25. 1.) pri útoku mačetou v španielskom meste Algeciras usmrtil jedného človeka a ďalších štyroch zranil. Informovala o tom agentúra AFP a webová stránka stanice RTVE.

Vyšetrujúci sudca Joaquin Gadea rozhodol, že 25-ročného Maročana menom Jásín Kandžá postavia pred súd pre obvinenia zo zabitia a trestných činov terorizmu. Hrozí za ne doživotný trest odňatia slobody, píše RTVE.

Sudca uviedol, že v prípade tohto útočníka nie je možné prepustenie na kauciu z dôvodu jeho možného úteku, ukrývania dôkazov či páchania ďalších trestných činov.

Kandžá podľa sudcu nemá väzby na žiadnu teroristickú organizáciu. Jeho spolubývajúci polícii povedali, že podozrivý v minulosti pil alkohol a fajčil hašiš, až kým uňho približne pred mesiacom nenastala výrazná zmena, píše AFP. Odvtedy často počúval nahrávky z Koránu.

Policajti v piatok (27. 1.) pri prehliadke jeho domu našli elektronické zariadenia, dokumenty a puzdro na mačetu, ktorú pri útoku použil.

Najprv napadol kňaza, neskôr zabil kostolníka

Kandžá v stredu najskôr pred Kaplnkou svätého Izidora napadol kňaza a spôsobil mu vážne zranenie hlavy. Neskôr v Kostole Panny Márie palmovej zabil kostolníka.

Traja ďalší ľudia utrpeli zranenia, keď sa pokúšali zasiahnuť. Páchateľ chcel vniknúť aj do tretieho kostola, ktorý však bol zamknutý.

Polícia muža zadržala krátko po útokoch. Španielske ministerstvo vnútra uviedlo, že v krajine je nezákonne a mali ho deportovať do Maroka.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet