Na hlavný obsah

Spojené kráľovstvo zakáže jednorazové plasty

Ekologickí aktivisti nie sú spokojní.

Spojené kráľovstvo zakáže jednorazové plasty
Ilustračná snímka jednorazových plastových príborov. Foto: RTVS

Britská vláda sa v boji s klimatickou zmenou rozhodla zakročiť proti plastovým príborom. Kabinet premiéra Rishiho Sunaka vyhlásil, že zákaz chce uviesť do platnosti koncom tohto roka.

Podnikatelia krok vlády vítajú. No dodávajú, že drahšie ekologické náhrady sa zrejme pretavia do cien služieb. Ekologickí aktivisti však nie sú spokojní. Tvrdia, že vláda musí pritvrdiť.

Britská vláda tvrdí, že v krajine sa ročne použije približne tri miliardy plastových príborov. Rezort životného prostredia vypočítal, že z toho sa zrecykluje približne desať percent. Zvyšok putuje na skládky. Okrem lyžičiek, vidličiek a nožíkov chce zakázať jednorazové taniere, poháre a nádoby.

“Zákaz začne platiť koncom roka. Zobrali sme ohľad na podnikateľov a ich zásoby. Nebudú ich musieť vyhodiť, ale postupne ich budú obmieňať za ekologické náhrady,” uviedla štátna tajomníčka britského ministerstva životného prostredia Rebecca Powová.

Aktivistom to nestačí. Žiadajú aj zákaz balenia potravín do plastových obalov či jednorazových plastových fľašiek.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Tento zákaz mal platiť už dávno, tak ako v iných krajinách. Toto je iba pozlátko, pretože existujú stovky iných produktov obsahujúcich plast,” tvrdí aktivistka Greenpeace Nina Schranková.

Väčšina majiteľov reštaurácií a kaviarní zákaz jednorazových plastov víta. Jedným dychom však dodávajú, že ekologické balenia sú väčšinou drahšie. Zákazníkom preto odporúčajú, aby si nosili vlastné nádoby.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet