Na hlavný obsah

Srbsko môže byť mediátorom medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal Zeman

Dôvodom je neutralita krajiny.

Srbsko môže byť mediátorom medzi Ruskom a Ukrajinou, povedal Zeman
Na snímke odchádzajúci český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR/AP

Srbsko by ako neutrálna krajina mohlo podľa českého prezidenta Miloša Zemana zohrať úlohu mediátora medzi Ruskom a Ukrajinou. Povedal to na pondelkovej (30. 1.) návšteve Srbska.

„Chápem postoj Srbska aj jeho neutralitu. Práve táto neutrálna pozícia Srbska, ktoré napríklad nie je podporovateľom protiruských sankcií, môže byť výhodou v prípadnej úlohe mediátora,“ povedal český prezident.

Sprostredkovateľ podľa neho nesmie jednoznačne zastávať pozície jednej ani druhej strany. Okrem Srbska by v riešení konfliktu mohli pomôcť aj Čína a Turecko, myslí si.

V otázke vzťahu Česka ku Kosovu Zeman priznal odlišný názor od aktuálneho oficiálneho postoja Česka. „Usiloval som sa o to, aby Česká republika stiahla uznanie Kosova,“ povedal s tým, že v českej politike prevážila podpora Kosova.

„A ja nie som diktátor, ale demokraticky zvolený prezident,“ dodal. Pripomenul však, že on ani jeho predchodca Václav Klaus nevymenovali českého veľvyslanca v Prištine.

Česko uznalo Kosovo krátko po jeho jednostrannom vyhlásení nezávislosti v roku 2008, Zeman sa stal prezidentom o päť rokov neskôr.

Ulica v Belehrade pomenovaná po Zemanovi

„Ďakujem za slávu, ktorou ste ma celkom nezaslúžene zahrnuli,“ povedal Zeman srbskému prezidentovi Aleksandarovi Vučičovi. V pondelok sa vraj dozvedel, že po smrti po ňom v Belehrade pomenujú ulicu.

„Moja predstava je, aby prezident Zeman dostal ulicu v Belehrade. Rozhodne o tom mestské zastupiteľstvo. Najbližších 30 rokov o tom však nebudeme diskutovať, pretože názvy ulíc sa udeľujú posmrtne,“ vyhlásil Vučič na adresu 78-ročného Zemana.

Vučič vysvetlil, že niet zahraničného politika, ktorý by bol v Srbsku taký populárny ako dosluhujúci český prezident. Zeman sa počas Vučičovej návštevy Prahy pred dvoma rokmi ospravedlnil za to, že Česká republika počas bombardovania srbských cieľov v roku 1999 dala súhlas na prelet lietadiel NATO.

Prezidenti tiež podpísali deklaráciu o posilnení kultúrnej spolupráce a zriadení Českého domu v Belehrade. Ten už v minulosti v Srbsku existoval, Vučič sa zasadil o jeho obnovenie.

„Českým domom najmä v roku 1939 prešlo asi 2 000 Čechov, ktorí po vyhlásení protektorátu utekali pred nacizmom. A som veľmi rád, že im vtedy Srbi poskytli pomoc,“ pripomenul Zeman.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet