Na hlavný obsah

Starosta zažaloval dvojicu horolezcov, ktorí bivakovali na Mont Blancu

Hrozí im pokuta až 150 000 eur a jeden rok vo väzení.

Starosta zažaloval dvojicu horolezcov, ktorí bivakovali na Mont Blancu
Na snímke hora Mont Blanc. Foto: TASR/AP

Starosta francúzskeho mesta Saint-Gervais-les-Bains, ktoré je jedným z východiskových bodov pre výstup na najvyššiu európsku horu Mont Blanc, podal trestné oznámenie na dvojicu horolezcov. Tí si na vrchole hory cez noc postavili stan a prespali tam.

Muži tým porušili nariadenie z roku 2020. Hrozí im pokuta až 150 000 eur a jeden rok vo väzení, píše web stanice BFMTV.

Dvojica dobrodruhov cestu na vrchol hory aj bivakovanie na ňom natočila. Video zdieľala na youtubovom kanáli Instinct Sauvage (Divoký inštinkt) na konci novembra. Starosta Jean-Marc Peillex, ktorého politickou prioritou je už roky boj proti masovej turistike na Mont Blanc, povedal, že „cieľom horolezcov bolo zosmiešniť zákon“.

https://www.youtube.com/watch?v=qf2DTCZhJtM&ab_channel=InstinctSauvage

„Podľa pravidiel je v ochrannej prírodnej zóne Mont Blancu s výnimkou prípadov absolútnej núdze zakázané spať inde ako na horskej chate Tête Rousse“. Povedal Peillex BFMTV.

Právne kroky starostu vyvolali pobúrenie v horolezeckej komunite. Bývalý horolezec a spisovateľ Claude Gardien bivakovanie označil za „základnú súčasť alpinizmu“. Dvoch dotknutých horolezcov označil za „neškodných rojkov, ktorí si myslia, že horolezectvo stále dáva priestor na dobrodružstvo“, píše BFMTV.

Vysokohorský sprievodca Yann Borgent vyhlásil, že starosta Saint-Gervais-les-Bains nariadenie aplikuje „selektívne a predpojato“. Peillex naopak uviedol, že jeho úlohou ako starostu je „zabezpečiť, aby pravidlá a zákon platili pre všetkých“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet