Na hlavný obsah

Stúpajúce ceny energií môžu u ľudí vyvolať depresie či úzkosti

Na psychiku vplývajú aj nevykúrené miestnosti.

Stúpajúce ceny energií môžu u ľudí vyvolať depresie či úzkosti
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Stúpajúce ceny energií ohrozujú aj duševné zdravie ľudí. Ukazujú to posledné výskumy, podľa ktorých vplýva na psychiku nielen samotné zdražovanie, ale aj v rámci šetrenia nevykúrené miestnosti.

Informácie o zdražovaní často spúšťajú kolobeh šetrenia. Vyťahovanie spotrebičov z elektriny, zhasínanie svetla či sťahovanie kúrenia – strach z vysokých faktúr môže ľahko podlomiť psychické zdravie.

„Chlad v domoch a zlá finančná situácia spôsobuje stres, úzkosti, depresie, problémy s alkoholom, drogami, sociálnu izoláciu, ale aj samovražedné správanie,“ vysvetľuje psychologička z iniciatívy Psychológia za klímu Patrícia Gajdošociová.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Európske výskumy ukázali, že energokríza spôsobila niektorú z duševných chorôb u dvadsiatich ôsmich percent ľudí – prevažne depresie a úzkosti. Ľudia sa cítia vyčerpane, nesústredene, rezignovane – platbám za energie sa vyhýbajú alebo idú do extrémov – prestanú svietiť či kúriť úplne.

„Hlavne deti a tínedžeri sú ohrození chladom v domoch, kedy to vplýva na ich psychickú odolnosť aj zhoršené výsledky v škole,“ upozorňuje Gajdošociová.

Psychológovia, hovoria, že zdravé šetrenie je vždy na mieste, no uviaznuť v kolobehu obáv a extrémov by ľudia nemali. Namiesto vypínania spotrebičov v afekte, netreba podliehať emóciám, ale pozrieť sa na problém racionálne.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko