Na hlavný obsah

Štvrtine Slovákov pre infláciu klesli úspory takmer na nulu

Odborníci odporúčajú zbytočne sa nezadlžovať.

Štvrtine Slovákov pre infláciu klesli úspory takmer na nulu
Ilustračná snímka peňaženky s eurobankovkami. Foto: TASR/DPA

Výdavky Slovákov v uplynulých mesiacoch pre infláciu neustále rastú, no ich príjmy vo väčšine prípadov nie. Situácia tak vedie u mnohých k poklesu úspor. Viac ako štvrtine ľudí spadli finančné rezervy za rok prakticky na nulu.

Národná banka Slovenska (NBS) porovnala úspory v rámci krajín Európskej únie. Práve Slováci sú medzi tými, ktorí z nich minuli najviac. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Štefánia Kačalková.

NBS v dokumente Frankfurtské hárky, ktorý analyzuje situáciu po pravidelnom stretnutí guvernérov, uvádza, že Slovensko zaznamenalo jeden z najvýraznejších poklesov úspor domácností za vlaňajší rok v porovnaní s dlhodobým priemerom spomedzi krajín eurozóny.

„Dostupnosť úspor na krytie zvýšených nákladov na Slovensku v porovnaní s inými krajinami eurozóny nie je taká veľká. Môžu teda nastať riziká, že pokles inflácie k nižším hodnotám bude náročný a nie okamžitý,“ vysvetlila vedúca oddelenia menovej politiky Adriana Lojschová. Hoci podľa nej bude inflácia klesať pomaly, faktom je, že ceny tovarov a služieb pôjdu dole.

Zbytočne sa nezadlžovať

Analytik Slovenskej sporiteľne Matej Horňák predpokladá, že do konca roka sa inflácia bude pohybovať okolo 11 percent. Upozorňuje však, že po tom, čo ľudia na Vianoce minuli o tretinu viac ako pred rokom, teraz budú nakupovať menej.

„Predpokladáme, že domácnosti budú, pod ťarchou zvýšenej inflácie v kombinácii s nižším rastom reálnych miezd a obmedzenými úsporami, čiastočne redukovať svoju spotrebu. To sa napokon prejaví podľa našich odhadov aj v negatívnom príspevku k rastu ekonomiky,“ priblížil Horňák.

Menej míňať na spotrebný tovar, ale aj opatrnosť v rámci veľkých investícií, napríklad do bývania, odporúča aj analytička Partners Group Andrea Kasanická Straková.

„Svojim financiám v roku 2023 pomôžeme aj tak, že si nebudeme brať žiadne nové úvery, kreditné karty a nebudeme sa zbytočne zadlžovať. Napríklad aj využívaním povoleného prečerpania na bežnom účte,“ dodala analytička.

Priemerný hospodársky rast počas piatich rokov poznačených pandémiou a ruským útokom na Ukrajinu nedosiahne podľa Svetovej banky ani dve percentá, a bude najnižší od roku 1960. Recesiu pocítia aj rozvinuté ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika