Na hlavný obsah

Sulík uprednostňuje voľby v septembri, Kollár ich chce čo najskôr

O ich termíne rokovali strany bývalej koalície.

Sulík uprednostňuje voľby v septembri, Kollár ich chce čo najskôr
Líder SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strana SaS uprednostňuje septembrový termín predčasných volieb. Uviedol to v stredu (18. 1.) predseda strany Richard Sulík po rokovaní strán bývalej koalície.

Rokovania podľa neho prebehli pokojne. Sulík vyhlásil, že v prípade, že sa na termíne predčasných volieb nedohodnú, tak si vie predstaviť aj úradnícku vládu.

Zároveň sa vyjadril k zrušeniu utorkového (17. 1.) stretnutia s dočasne povereným premiérom SR Eduardom Hegerom (OĽANO). „V rámci klubu strany sme si chceli vydiskutovať a poradiť sa, čo budeme robiť ďalej, preto som Hegera kontaktoval a poprosil ho, aby nechodil, pretože veci tak či tak teraz budú mať rýchly spád. Zároveň som mu povedal, ak bude považovať za vhodné prísť, máme ešte sedenie v piatok. Bola to drobnosť, ktorá sa v médiách príliš rozmazala,“ doplnil Sulík.

Šéf liberálov zároveň uviedol, že ďalšie stretnutie o termíne predčasných volieb by sa pravdepodobne malo uskutočniť počas víkendu.

Predseda parlamentu a šéf strany Sme rodina Boris Kollár uviedol, že jeho strana je za voľby v máji. „Voľby chceme čo najskôr,“ vyhlásil. Potvrdil, že rokuje aj s predstaviteľmi opozičných strán – Robertom Ficom (Smer-SD), Petrom Pellegrinim (Hlas-SD). Opozícia je podľa neho za čo najskorší termín volieb.

Rokovalo sa len o ústave a voľbách

Jedinými témami rokovania boli termíny predčasných volieb a s tým súvisiaca zmena ústavy, vyhlásil to dočasne poverený minister financií a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO).

„Hovoríme dnes o 30. septembri ako o termíne predčasných volieb,“ uviedol s tým, že termín si musia prerokovať jednotlivé poslanecké kluby.

Ďalšie stretnutie, rokovanie o predčasných voľbách a zmene ústavy, naplánovali na nedeľu (22. 1.) večer, teda po tom, ako kluby predstavia svoje jednotlivé stanoviská. Po tomto stretnutí budú nasledovať kroky na schvaľovanie v parlamente, dodal Heger.

Bývalý minister financií a predseda hnutia OĽANO Igor Matovič vyhlásil, že je „psou povinnosťou každého demokrata, aby sme oddialili voľby čo najviac“. Argumentoval údajnou dohodou medzi stranami Smer-SD, Hlas-SD a Republika.

„Majú dohodu, že potom ako vyhrajú vo voľbách, tak zmenia volebný systém. Tak nasledujúcimi voľbami končia demokratické voľby na Slovensku a vydáme sa cestou Maďarska. Tam voľby síce sú, ale systém je nastavený tak, že de facto stále bude vyhrávať jedna strana,“ tvrdí Matovič.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko