Na hlavný obsah

Strana SaS zrejme nepodporí novú parlamentnú väčšinu

Kollár hľadá spôsob, ako zmeniť ústavu.

Strana SaS zrejme nepodporí novú parlamentnú väčšinu
Líder SaS Richard Sulík. Foto: TASR

Strana SaS zrejme nepodporí novú väčšinu, ktorú hľadá dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO). Vyplýva to najmä z názorov niektorých členov, ktorí sú sklamaní z prístupu šéfa vládneho kabinetu. Oficiálne stanovisko zatiaľ strana neposkytla.

Koalícií sa zároveň kráti čas, ktorý im dala prezidentka Zuzana Čaputová na dohodu o termíne predčasných volieb. Tie však zatiaľ parlament nevie vyvolať. Predseda Národnej rady SR Boris Kollár (Sme rodina) už preto rokuje so zástupcami strán na návrhu, ktorý by podporilo celé politické spektrum.

Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Viac ako týždeň hľadá Heger novú parlamentnú väčšinu (76 poslancov), ktorá by ho v NR SR podporila. Kľúčové bolo preňho získanie podpisov najmä od poslancov strany SaS. Richard Sulík bol však posledný týždeň odcestovaný a rokovať tak mali v pondelok (17. 1.) popoludní.

Šéf liberálov však stretnutie podľa premiéra nakoniec zrušil. Informoval o tom na sociálnej sieti. V statuse ďalej tvrdí, že po nedávnom vyslovení nedôvery vláde za ním s ponukou novej „76-ky“ prišiel práve Sulík. Jeho krokom preto nerozumie.

„Nerozumiem tejto premenlivosti názorov Richarda Sulíka. Pod jeho dirigentskou taktovkou padli tri demokratické vlády. To, čo vidím teraz, žiaľ, je kamikadze jazda s celou SaS aj touto krajinou,“ napísal Heger na facebooku.

Na oficiálne stanovisko strany SaS sa stále čaká. Poslankyňa Ľudmila Halgašová (SaS) však pripomína, že Hegerovi už dôveru v minulosti dali. „Žiaľ, nesprával sa ako premiér, ktorému záleží na koalícii a situáciu nechal vyhrotiť. Dostal ju do tohto stavu, že sa mu vyslovila nedôvera,“ spresnila.

Zmena ústavy?

Poslankyňa Vladimíra Marcinková (SaS) sa už skôr vyjadrila, že prípadnú novú väčšinu by vedela podporiť. V posledných dňoch sa podľa nej situácia výrazne zmenila. „Nevieme, že keď rokujeme s pánom Hegerom, či rokujeme s človekom, ktorý je stále súčasťou OĽANO alebo je už jednou nohou v nejakom inom projekte, a či vie garantovať jednotu OĽANO,“ dodala.

Podľa nej to všetko znižuje šancu na stabilnú parlamentnú väčšinu. V pondelok sa so Sulíkom mal stretnúť aj Kollár, ktorý sa snaží nájsť spôsob, ako presadiť zmeny v ústave, a umožniť tak vyvolať predčasné voľby. Nájsť zhodu však podľa neho nebude jednoduché.

„Jeden chce, aby to bolo len uznesením, druhý iba zákonom, tretí, aby to bolo referendom, štvrtý nie referendom. A teraz ja musím nejakým spôsobom zladiť aj koaličné, aj opozičné strany, aby sme sa dohodli na jednom návrhu,“ vysvetlil Kollár.

Zároveň hľadá možnosti na to, aby počas obdobia do predčasných volieb mohol parlament fungovať bez problémov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál