Na hlavný obsah

Super-G vo Wengene vyhral Nór Kilde

Za ním sa umiestnilo švajčiarske duo Rogentin a Orermatt.

Super-G vo Wengene vyhral Nór Kilde
Nór Aleksander Aamodt Kilde sa usmieva v cieli pretekov super-G Svetového pohára v lyžovaní vo švajčiarskom Wengene. Foto: TASR/AP

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde triumfoval v piatkovom (13. 1.) super-G Svetového pohára vo švajčiarskom Wengene. Na slávnej zjazdovke Lauberhorn predstihol o 27 stotín sekundy domáceho Stefana Rogentina, na tretej priečke skončil ďalší Švajčiar a líder celkového poradia Marco Odermatt (+0,66).

Tridsaťročný Kilde dosiahol svoje 18. víťazstvo v SP a deviate v super-G, čim sa na piatom mieste historickej tabuľky v tejto disciplíne vyrovnal Marcovi Girardellimu.

Vo štvrtom superobrovskom slalome sezóny, najdlhšom v seriálovom itinerári, najviac vyťažil zo skvelého úvodu. Najrýchlejší bol v prvých dvoch sektoroch a v zelených číslach sa udržal aj po záverečnej technickej pasáži s obávaným cieľovým esíčkom.

Kilde v tomto ročníku už vyhral aj super-G v Beaver Creeku a zjazdy v Lake Louise, Beaver Creeku a Val Gardene.

Ďalšie dve miesta na stupňoch víťazov patrili Švajčiarom. Druhý Rogentin dosiahol vo veku 28 rokov vôbec svoje prvé pódiové umiestnenie vo Svetovom pohári. Predtým bol najvyššie piaty v decembri 2021 v rovnakej disciplíne vo Val Gardene.

Za ním sa zaradil Odermatt, ktorý vyhral dva z troch predchádzajúcich super-G v prebiehajúcej sezóne. Ďalší pretekári už mali viac ako sekundové manko na víťazného Kildeho. Štvrtý skončil Rakúšan Vincent Kriechmayr (+1,10) a piaty Talian Dominik Paris (+1,17).

Vo Wengene sa súťažilo v super-G iba tretíkrát, vlani vyhral Odermatt a predtým v roku 1994 Girardelli. Vo švajčiarskom stredisku sa v sobotu (14. 1.) pôjde klasický zjazd (12.30 h) a v nedeľu (15. 1.) slalom (10.15 a 13.15).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport