Na hlavný obsah

Termín predčasných volieb môže skomplikovať schvaľovanie štátneho rozpočtu

Opozícia si preto myslí, že nie je na čo čakať.

Termín predčasných volieb môže skomplikovať schvaľovanie štátneho rozpočtu
Ilustračná snímka. Foto: pexels.com

V nedeľu (22. 1.) po neúspešnom referende prišla bývalá koalícia s dohodou na predčasných voľbách. Tie by mali byť 30. septembra. Dočasne poverený premiér Eduard Heger (OĽANO) tvrdí, že na inom termíne nebola politická vôľa.

Odborníci však upozorňujú, že jesenný termín volieb, môže skomplikovať napríklad schvaľovanie štátneho rozpočtu. Opozícia si preto myslí, že nie je na čo čakať. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venoval redaktor RTVS Lukáš Dzivý.

Heger tvrdí, že septembrový termín je kompromis medzi parlamentnými stranami – OĽANO, SaS, Sme rodina a stranou Za ľudí.

„Na konci dňa poslanci rozhodujú na základe svojho svedomia a presvedčenia, tak je to dané z Ústavy SR. Potrebujete nájsť prienik 90 poslancov. Ten prienik sa našiel na 30. september,“ vyhlásil Heger.

Ústavný právnik Ľubomír Fogaš upozorňuje, že septembrový termín môže značne skomplikovať situáciu pre novú vládu, ktorá vzíde z parlamentných volieb. „Bude musieť vzniknúť širšia koalícia, ktorá na to, aby vznikla a zostavila programové vyhlásenie vlády bude potrebovať čas a hneď tu máme november. Otázka je, kedy bude možné prijať nejaký kvalifikovaný rozpočet, ktorý bude vytvárať predpoklady pre hospodársky rast,“ upozorňuje.

Opozícia hovorí o neskorom termíne

Aby vôbec mohli predčasné voľby vyhlásiť musí ešte parlament zmeniť ústavu. Eduard Heger sa spolieha, že za zmeny zahlasujú niektorí odídenci z bývalej koalície – napríklad Miroslav Kollár či Tomáš Valášek.

Opozícia síce s novelou súhlasí, kritizuje však podľa nich neskorý termín. „Nikdy sa v slovenskej histórii nestalo, aby takáto vláda bez akéhokoľvek mandátu vládla ešte 9 mesiacov po svojom páde. Odvolaný premiér Heger sa ani neunúva vymýšľať si nejaký dôvod. Nemôže totiž ľuďom povedať, že v skutočnosti potrebuje čas na vznik svojej novej strany,“ píše sa vo vyjadrení lídra mimoparlamentného Hlasu SD Petra Pellegriniho.

Politológ Slovenskej akadémie vied Juraj Marušiak si myslí, že ani posunutie termínu volieb nemusí v konečnom zúčtovaní Edaurdovi Hegerovi pomôcť. „Ak by kandidoval na listine akejkoľvek politickej strany, tak bude spojený s tým, že bol nominovaným premiérom Matovičovej strany a OĽANO odstrčil nie o 5 minút 12, ale 5 minút po 12,“ hovorí.

O novele ústavy budú poslanci rozhodovať v utorok (24. 1.).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál