Na hlavný obsah

Tisíce Brazílčanov vyšli do ulíc na podporu demokracie a prezidenta Lulu da Silvu

Chcú vyšetriť aj zlyhanie bezpečnostných zložiek.

Tisíce Brazílčanov vyšli do ulíc na podporu demokracie a prezidenta Lulu da Silvu
Prodemokratický protest v brazílskom Sao Paule. Foto: TASR/AP

Brazília sa po pokuse o štátny prevrat, ktorý bol podľa niektorých len akýmsi varovaním pre nového prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu, dostáva do normálu. Proti nedeľnému (8. 1.) napadnutiu troch vládnych budov vyšlo do ulíc niekoľko tisíc ľudí, ktorí požadovali potrestanie útočníkov.

Brazília chce tiež vyšetriť, prečo pred útokom zlyhali tajné služby a iné bezpečnostné zložky a nevšimli si, že organizátori akciu chystali na sociálnych sieťach asi dva týždne. Téme sa v Rádiožurnále v Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Miroslava Neira Cuellar Hospodárová.

„Je to absurdné,“ hovorí jeden z demonštrantov na margo obrázkov, ktoré na sociálnych sieťach zverejňovali sami tzv. golpisti – prívrženci exprezidenta Jaira Bolsonara. Počas útoku na štátne budovy štyri hodiny ničili zariadenie, šmýkali sa z parlamentnej tribúny ako na šmykľavke a výkalmi polievali i potierali koberce aj steny.

Niektorí Brazílčania teraz vyšli do ulíc podporiť demokraticky zvoleného prezidenta a jeho vládu. Na proteste v Sao Paule si mnohí na čierne tričká nechali nasprejovať bielou nápis „demokracia navždy“, prípadne niesli v rukách plagátiky s heslom odmietajúcim beztrestnosť pre útočníkov a vandalov. Tých polícia zadržala 1 200 a v 40 autobusoch odviezla na výsluch.

Prezident Lula sa teraz môže niektorým zdať ako víťaz a skutočný obranca demokracie, hovorí pre El País analytik z Oxfordu Diego Sánchez-Ancochea. Lenže dosiahnuť balans medzi tvrdým potrestaním útočníkov a zároveň vyzerať ako prezident ochotný viesť dialóg so všetkými, bude podľa neho veľmi ťažké aj pre takého harcovníka, ako je Lula.

Bude sa násilie stupňovať?

Ten podľa expertov na začiatku volil príliš ostré slová, ale mierne skutky. Proti tzv. pučistom mohol použiť aj tvrdší paragraf. Politológ Jan Němec z univerzity v Lipsku, hovorí, že brazílska spoločnosť je naozaj veľmi rozdelená.

„Tak Bolsonaro, ako aj Lula, sú politici, ktorí, bohužiaľ, polarizujú. Myslím si, že to bude najväčší problém. Môže dochádzať k nejakým stretom, politickému násiliu pochádzajúcemu zdola, ale nie z inštitúcií,“ dodal politológ.

Do ulíc vyšli zástancovia súčasnej vlády, protestujú proti nej oponenti. Ich blokády na cestách sa podarilo odstrániť len na niektorých miestach. Otázne tiež je, ako sa udrží tzv. bolsonarizmus bez Bolsonara.

Niektorí navyše už od októbrových volieb skloňujú slovné spojenie „občianska vojna“. Podľa politológa môže ísť aj o zámer vytvoriť zdanie nestability. Štátne inštitúcie informujú, že fungujú normálne.  

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Rádiožurnál