Na hlavný obsah

Tisícky domácnosti na strednom Slovensku sú stále bez elektriny

Odstraňovanie porúch komplikuje pretrvávajúce sneženie.

Tisícky domácnosti na strednom Slovensku sú stále bez elektriny
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Pre husté sneženie, ktoré neutíchlo ani do rána, ostávajú na strednom Slovensku tisícky odberných miest bez elektriny. Energetici odstraňovali poruchy aj počas noci.

Ešte v utorok (18. 1.) vo večerných hodinách energetici avizovali, že po snehovej kalamite ostalo bez elektrickej energie približne 2 000 domácností. Poruchy sa vyskytli na nízkom i vysokom napätí. Najviac to postihlo okresy Detva, Rimavská Sobota a Banská Štiavnica.

Podľa hovorcu Stredoslovenskej distribučnej Miroslava Gejdoša sa situácia neupokojila. Práve naopak, počet porúch ešte vzrástol. Bez prúdu ostalo viac ako 10 000 odberných miest. Najhoršia situácia bola v regióne Novohrad v okresoch Veľký Krtíš, Poltár a Lučenec, kde bolo bez elektriny 5 000 odberateľov.

Viaceré poruchy hlásia aj z okresov Detva a Brezno. Problémom sú najčastejšie popadané stromy a konáre na elektrickom vedení, čo trhá vodiče a poškodzuje stĺpy elektrického napätia.

Opravy sú vzhľadom na neprístupný terén technicky a časovo náročné. Dodávku sa od rána podarilo obnoviť pre 7 000 odberných miest.

„Bez prúdu tak ešte zostáva približne 3 000 domácností, prevažne v okresoch Brezno a Detva. Konkrétne ide o Drábsko, Lom nad Rimavicou, Sihlu, Látky, Hriňovú a Detviansku Hutu. Celkovo riešime 13 porúch na vysokom napätí a 50 porúch na nízkom napätí. Mimo prevádzky je stále 90 trafostaníc,“ dodal Gejdoš.

Silný dážď a sneženie obmedzuje dohľadnosť vo viacerých lokalitách. Slovenská správa ciest na svojom webe upozorňuje, že horský priechod Dobšiná pre padajúce stromy uzatvorili pre všetky motorové vozidlá. Pre vozidlá nad 10 metrov dĺžky uzatvorili aj horské priechody Donovaly a Vernár, aj úsek cesty Muráň – Červená Skala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny