Na hlavný obsah

Pre snehovú kalamitu zostalo bez elektriny vyše 11 000 domácností

Skomplikovala tiež situáciu na slovenských cestách.

Pre snehovú kalamitu zostalo bez elektriny vyše 11 000 domácností
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

Husté sneženie zapríčinilo v utorok (17. 1.) na strednom Slovensku zvýšenie výpadkov elektriny. Mokrý a ťažký sneh spôsobil problémy vo viacerých okresoch Žilinského a Banskobystrického kraja. Bez elektriny bolo viac ako 11 000 odberných miest. Väčšinu porúch však energetici stihli do večerných hodín odstrániť.

„Najviac zasiahnutými okresmi sú Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Detva, Banská Štiavnica, Poltár a Rimavská Sobota. Na mnohých miestach prebieha v týchto chvíľach ešte len vyhľadávanie poškodených úsekov,“ opísal hovorca Stredoslovenskej energetiky (SSE) Miroslav Gejdoš.

Od skorého rána mali hasiči v Banskobystrickom kraji 52 výjazdov. Vo väčšine prípadov išlo o stromy popadané na cestách. Husté sneženie skomplikovalo premávku najmä na horských priechodoch.

„Sneženie, námraza, skrížené kamióny, ale žiaľ aj vozidlá s letnými pneumatikami – skomplikovalo situáciu na viacerých horských prechodoch v našom kraji,“ uviedla Petra Kováčiková, hovorkyňa Krajského riaditeľstva PZ Banská Bystrica.

Viacero z nich sa podľa distribútora nachádza v ťažko dostupných lokalitách, napríklad v horách. Veľkú časť problémov spôsobili stromy a konáre popadané na vzdušné vedenia. Čas, za ktorý stihnú muži v teréne v spolupráci s dispečingom obnoviť distribúciu elektriny, bude podľa Gejdoša závisieť od rozsahu poškodenia jednotlivých vedení a dostupnosti terénu.

Výdatné sneženie od rána komplikuje dopravu aj pod Tatrami. Na viacerých úsekoch skončili autá mimo vozovky. Za Popradom v smere na Spišské Bystré a Kravany skončili v priekope dva autobusy.

„Boli sme privolaný k dopravnej nehode autobusu. Na miesto vyrazila jednotka z vozidlom Ateko. V autobuse sa nachádzalo päť osôb spolu aj so šoférom z toho sa dve osoby ľahko zranili,“ opísal situáciu veliteľ zásahu Ján Marušin.

Cestu uzavreli medzi Liptovskou Tepličkou a Vikartovcami. Aj tam došlo k niekoľkým dopravným nehodám. Pomáhali aj dobrovoľní hasiči z okolitých obcí. „Aj cestárske vozidlo, ktoré išlo na pomoc ostatným tak dostalo šmyk a vyletelo trošku mimo,“ povedal Peter Géci, dobrovoľný hasič DHZ Liptovská Teplička.

Situáciu na cestách korigovala polícia aj v Banskobystrickom kraji. Na sociálnej sieti informovala, že situáciu na cestách komplikovali okrem iného aj skrížené kamióny či vozidlá s letnými pneumatikami.

Meteorológovia varujú aj pred povodňou

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na facebooku informoval, že za výdatné snehové zrážky na strednom s východnom Slovensku môže prechod frontálnej vlny. K 12.00 h bolo v Banskej Štiavnici 18 cm, v Kremnických Baniach 29 cm, v Banskej Bystrici 12 cm, v Lome nad Rimavicou 32 cm, v Podbanskom 27 cm, a v Tatranskej Javorine 25 cm snehu.

„Najvyššie úhrny zrážok sme zaznamenali na južných návetriach hôr, predovšetkým Kremnických, Štiavnických a Stolických vrchov, Nízkych Tatier ale aj Vihorlatu. Tu sú denné úhrny zrážok zväčša v intervale medzi 20 a 30 mm. Na ostatnom území spadlo zväčša do 10 mm,“ informovali meteorológovia.

SHMÚ zároveň vyhlásil v niektorých lokalitách hydrologickú výstrahu prvého stupňa. Ide najmä o miesta, kde bola prevaha kvapalných zrážok.

„Výrazné sú najmä na prítokoch dolného Hrona, Ipľa a na niektorých tokoch Východoslovenskej nížiny. Hladiny prítokov dolného Hrona a Ipľa po niekoľkých dňoch opätovne dosiahli úroveň prvého stupňa. stupňa povodňovej aktivity, konkrétne toky Podlužianka a Štiavnica,“ uzavreli meteorológovia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko