Na hlavný obsah

Tokio trvá na vypúšťaní kontaminovanej vody z Fukušimy do mora

Rybári sa obávajú, že plán by mohol poškodiť povesť ich úlovkov u spotrebiteľov.

Tokio trvá na vypúšťaní kontaminovanej vody z Fukušimy do mora
Na archívnej snímke z 27. februára 2021 nádrže (v sivej, béžovej a modrej farbe), v ktorých sa skladuje upravená, ale stále rádioaktívna voda, ktorá bola použitá na chladenie vyhoreného paliva v jadrovej elektrárni Fukušima Daiči. Foto: TASR/AP

Kontaminovaná voda z jadrovej elektrárne Fukušima, ktorú poškodilo zemetrasenie a cunami v roku 2011, sa bude postupne vypúšťať do mora „od jari alebo leta“. Oznámila to v piatok (13. 1.) japonská vláda, ktorá pôvodne chcela začať s projektom na jar. Toto oznámenie však naznačuje odklad. Informovali o tom zahraničné agentúry.

Japonská vláda a prevádzkovateľ elektrárne, spoločnosť TEPCO, predstavili v apríli 2021 plán na vypúšťanie kontaminovanej vody do mora od jari 2023.

Tvrdia, že viac ako milión ton vody uloženej v približne 1 000 nádržiach v elektrárni bráni jej odstaveniu z prevádzky a hrozí jej nekontrolovateľný únik v prípade silného zemetrasenia alebo cunami.

Vyčistenú vodu plánuje odvádzať potrubím do zariadenia na pobreží, kde by sa riedila morskou vodou. Potom by sa dostala ďalej do mora cez kilometer dlhý tunel, ktorý sa v súčasnosti buduje. Spoločnosť pripustila, že postup výstavby tunela by sa mohol oneskoriť v dôsledku nepriaznivého zimného počasia a morských podmienok.

Poškodenie povesti?

Miestni rybári sa obávajú, že plán by mohol poškodiť povesť ich úlovkov u spotrebiteľov. Tento plán vyvolal obavy v susedných mestách a krajinách, ako je Čína a Južná Kórea. Kritiku si vyslúžila aj od organizácie Greenpeace. Vláda a spoločnosť TEPCO chcú využiť čas navyše na to, aby presvedčili verejnosť o neškodnosti svojho plánu. Samotné vypúšťanie bude podľa agentúry AFP trvať desaťročia.

Rádioaktívne trícium zostane vo fukušimskej vode aj po vyčistení a súčasná technológia nie je dostatočná na jeho spracovanie. Metóda riedenia v morskej vode sa však už používa aj inde v Japonsku a v iných krajinách, uvádza agentúra AFP.

Vedci tvrdia, že trícium je pre ľudí škodlivé len pri vysokých koncentráciách, ale po zriedení a pri postupnom dlhodobom vypúšťaní to vo Fukušime v zásade nehrozí, dodáva agentúra.

Okrem japonských orgánov posudzuje bezpečnosť plánu aj Medzinárodná agentúra pre atómovú energiu (MAAE), ktorá Fukušimu opakovane navštívila. Agentúra uviedla, že projekt je „plne v súlade s medzinárodnými normami“ a nespôsobí „žiadne škody na životnom prostredí“, píše agentúra AFP. Podľa agentúry AP sa na záverečnú správu MAAE ešte čaká. MAAE zverejnila svoju tretiu správu koncom decembra.

Silné zemetrasenie a cunami spôsobili v roku 2011 kolaps chladiaceho systému jadrovej elektrárne Fukušima. To následne spôsobilo roztavenie troch reaktorov, čím sa do okolia rozšírilo obrovské množstvo radiácie. Voda nahromadená na mieste sa používala najmä na chladenie reaktorov pri zásahu hasičov a záchranárov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet