Na hlavný obsah

Únia miest Slovenska je sklamaná zo slov ministra životného prostredia

Zvolenú komunikáciu považuje za neprijateľnú a zahmlievajúcu fakty.

Únia miest Slovenska je sklamaná zo slov ministra životného prostredia
Na snímke minister životného prostredia Ján Budaj (OĽANO). Foto: TASR

Únia miest Slovenska je sklamaná zo slov ministra životného prostredia v demisii Jána Budaja (OĽANO) na adresu samospráv. Zvolenú komunikáciu považuje za neprijateľnú a zahmlievajúcu fakty.

Reagovala ÚMS na tlačovú konferenciu ministerstva životného prostredia (MŽP) k problematike riešenia komunálneho odpadu. Vo štvrtok (5. 1.) o tom informovala Daniela Piršelová, hovorkyňa a poradkyňa pre komunikáciu klimatickej krízu, Únia miest Slovenska.

„Ocenili by sme, keby pán minister v demisii do ukončenia svojho pôsobenia na rezorte sfunkčnil všetky  potrebné povoľovacie procesy tak, aby sme o rok nestáli, z dôvodu nečinnosti štátnych úradníkov, pred rovnakým problémom,“ uviedla ÚMS.

Podľa nej je nepochopiteľné, že MŽP obviňuje samosprávy z nečinnosti, nezodpovednosti  a vyhráža sa im pokutami a zverejňovaním mien zástupcov miest, ak si údajne nebudú plniť svoje zákonné povinnosti.

„Treba pripomenúť, že MŽP SR až pod tlakom slovenských miest, odborných partnerov a zberových spoločností, ktoré konzistentne, od začiatku minulého roka, upozorňovali na nereálne požiadavky rezortu a jeho nezodpovedný prístup v tejto veci, v poslednom možnom termíne akceptovalo  argumenty zástupcov z praxe a požiadavke o presune termínu predmetnej vyhlášky nakoniec vyhovelo,“ dodala.

Povinnosť samospráv?

Pripomenula tiež, že povinnosť úpravy odpadu pred skládkovaním nebola do legislatívy prijatá s tým, že budovať zariadenia na úpravu odpadu je povinnosťou samospráv.  „Ide o  náročné investície a prevádzkovo zložité technológie, ktoré, aby fungovali účelne, vyžadujú odborné znalosti a manažérske zručnosti,“ ozrejmila.

Podľa Únie pri mnohých povinnostiach, ktoré samosprávy musia zvládať, nebolo v ich možnostiach  púšťať sa do takýchto zložitých procesov. Túto aktivitu preto prenechali na odborný súkromný sektor. Ten pre  zdĺhavé povoľovacie procesy štátu nestihol túto službu samosprávam ponúknuť.

„Samosprávy preto dlhodobo apelovali na nutnosť odkladu. Priebeh celej tejto aktivity si mohlo MŽP priebežne mapovať. Je preto zarážajúce, že rezort z nezodpovednosti obviňuje práve zástupcov samospráv. Argumentácia, že tieto aktivity majú viesť k zníženiu poplatkov nie je založená na pravde,“ uviedla.

Práve všetky nové povinnosti vedú podľa ÚMS k zvyšovaniu nákladov na odpady a z toho pramenia plošné zvyšovania poplatkov za komunálne odpady občanom.

ÚMS dodala, že dlhodobo upozorňuje samotný rezort, ako aj verejnosť, na jeho nezodpovedný a nekorektný prístup  k riešeniu tejto problematiky. Pripomenula že po  neúspešných rokovaniach s rezortom sa v novembri 2022 obrátila priamo  na predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Osloviť plánovala v tejto veci aj Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku. Opakovane upozorňovala na to, že mestá na požadovanú zmenu neboli pripravené. Odôvodnila to tým, že ministerstvo dlhodobo nebolo  ochotné počuť argumenty samospráv z praxe a reflektovať na potrebu reálnejších opatrení.

„O včasné riešenie identifikovaných problémov ÚMS  žiadala rezort od začiatku roka 2022, žiaľ, neúspešne,“ ozrejmila.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko