Na hlavný obsah

Žiadať o príspevok na likvidáciu odpadu môžu samosprávy do konca tohto mesiaca

Záujem o peniaze je veľký.

Žiadať o príspevok na likvidáciu odpadu môžu samosprávy do konca tohto mesiaca
Na ilustračnej snímke skládka. Foto: RTVS

Žiadať o nenávratný príspevok na financovanie likvidácie odpadu môžu samosprávy do konca tohto mesiaca. Pripomína to rezort životného prostredia. Záujem o peniaze je veľký.

Povinnosť upraviť zmesový komunálny odpad pred uložením na skládku rezort životného prostredia posunul na január budúceho roku. Vyšiel tak v ústrety samosprávam. Výzva na čerpanie peňazí, z ktorých môžu samosprávy zaplatiť náklady na separovanie odpadu, vyprší už o pár týždňov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“Do konca mesiaca môžete dávať žiadosti. Ak ich nemáte dokonale pripravené, dôležité, aby prišli v termíne, my budeme žiadať o doplnenie, budeme vám pomáhať pri ich vypracovaní,“ uviedol Ján Budaj (OĽANO), minister životného prostredia SR.

Minister Budaj ubezpečuje, že pôvodný objem peňazí 10 miliónov eur navýšia na takú sumu, z ktorej budú vyplatení všetci žiadatelia.

“Už k 16.12. bol zoznam žiadostí zo strany samospráv na úrovni viac ako 22 miliónov eur. To dokazuje, že samosprávy majú záujem o tieto peniaze,“ ozrejmil Michal Kaliňák, hovorca Združenia miest a obcí Slovenska. Minister už ďalší odklad povinnosti nepripúšťa. Kto to nestihne, dostane pokutu.

Zverejňovanie menoslovov starostov

„Tie pokuty zaťažia vašich občanov. My budeme zverejňovať menoslovy starostov, ktorí sa na svojich občanov vykašľali a chystajú im tieto pokuty,“ dodal Budaj.

„Rezort životného prostredia by v každom prípade mal zverejniť to, akým spôsobom on plní svoje domáce úlohy, pretože sme svedkami toho, že buď s nami nekomunikuje alebo ignoruje všetkých aktérov v oblasti odpadového hospodárstva,“ reagoval Kaliňák.

Kaliňák dodáva, že zabezpečiť separovanie do konca tohto roka na celom Slovensku je nereálne. Procesy povoľovania, schvaľovania stavebných konaní a vplyvov na životné prostredie totiž trvajú priemerne tri až štyri roky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko