Na hlavný obsah

Úniky ropných látok do rieky Poprad sa stupňujú

Zdroj znečistenia stále nevedia identifikovať.

Úniky ropných látok do rieky Poprad sa stupňujú
Na snímke ropná škvrna v rieke Poprad. Foto: RTVS

Za posledné dva roky evidujú minimálne desať prípadov úniku ropných látok do rieky Poprad , ktoré kontaminovali vodný tok v Kežmarku. Štáb RTVS vo štvrtok (19. 1.) pri nakrúcaní odhalil ďalší únik. Existujú hypotézy, no zdroj znečistenia stále nevedia identifikovať. V Kežmarku o tom rokovala pracovná skupina.

„Z týchto priepustov nám unikali ropné látky a ďalšie úniky boli pod stanicou. Pokiaľ sa to stane v noci, že poprší a nahlásia nám to počas dňa, tak je zasiahnutý dosť veľký úsek,“ uviedol Dušan Šoltýs, podpredseda Rybárskeho zväzu Kežmarok.

Rybári sú v strehu každý deň. Stačí trvalejší dážď alebo topenie snehu a popri brehu rieky sa tiahne olejová škvrna v dĺžke aj niekoľko sto metrov.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Únik ropných látok na rieke Poprad štáb RTVS videl aj počas nakrúcanie reportáže. „ Tie ropné látky cítiť. Nevieme identifikovať aké, na to by bolo treba urobiť rozbor, na to ale nemáme finančné prostriedky,“ hovorí Pavol Krigovský, vedúci odboru starostlivosti o ŽP Kežmarok.

V takýchto prípadoch hasiči osadia norné steny na zachytenie škvrny a zamestnanci povodia zaevidujú haváriu. Netrpia len ryby ale všetky vodné živočíchy. Na rieke vidno kačky ako plávajú a lovia uprostred zapáchajúcej škvrny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny