Na hlavný obsah

USA dodajú Ukrajine 31 tankov Abrams

K ďalšej pomoci sa má vyjadriť prezident Biden.

USA dodajú Ukrajine 31 tankov Abrams
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Spojené štáty v období niekoľkých mesiacov dodajú Ukrajine 31 pokročilých tankov M1 Abrams. Oznámil to v stredu (25. 1.) v podvečer americký prezident Joe Biden.

Biden poznamenal tiež, že nejde o útočnú hrozbu pre Rusko, a pochválil Berlín za jeho rozhodnutie dodať Ukrajine tanky Leopard. USA budú so svojimi spojencami podľa šéfa Bieleho domu naďalej podporovať Ukrajinu.

Americký prezident uviedol, že americké tanky Ukrajine pomôžu „manévrovať v otvorenom teréne“. Zároveň ocenil Nemecko, ktoré v stredu oznámilo, že v prvom kroku poskytne Ukrajine 14 tankov Leopard 2A6.

„Rusko si myslelo, že budeme rozdelení,“ uviedol Biden o USA a ich európskych spojencoch. „Sme však plne, absolútne a dôkladne jednotní,“ dodal.

Spojené štáty sa k myšlienke nasadenia tankov Abrams, ktoré sú náročné na údržbu, stavali sprvu chladne. Museli avšak zmeniť taktiku, aby presvedčili Nemecko, aby na Ukrajinu poslalo svoje ľahšie použiteľné tanky Leopard 2, píše agentúra Reuters.

Napriek tomu tanky Abrams, ktoré sú jedny z najvýkonnejších amerických tankov, na Ukrajinu v dohľadnej dobe nezamieria, píše Reuters. Dodanie tankov Abrams bude trvať mesiace, nie týždne. Príslušníkov ukrajinskej armády vycvičia v používaní tankov na doteraz neurčenom mieste.

O tom, že USA dodajú Ukrajine tanky Abrams, Biden telefonoval aj s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom, nemeckým kancelárom Olafom Scholzom, talianskou premiérkou Giorgiou Meloniovou a britským predsedom vlády Rishim Sunakom.

Minister obrany Llyod Austin medzitým hovoril so svojím ukrajinským náprotivkom Oleksijom Reznikovom, ktorý ďalšiu americkú pomoc potom ohlásil na twitteri.

Chcú aj stíhačky

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj sa v stredu v reakcii poďakoval Bidenovi za tanky. „Je to dôležitý krok na ceste k víťazstvu,“ uviedol Zelenskyj v príspevku na twitteri.

Bidenovo rozhodnutie ocenil aj vedúci ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, podľa ktorého bola streda „jedným z tých dní, ktoré rozhodnú o našom budúcom víťazstve“. Poďakoval zároveň aj Kongresu USA a americkému ľudu. „Nikdy na to nezabudneme. Prichádzajú úžasné časy,“ dodal Jermak.

Ukrajina sa po zabezpečení dodávky tankov od svojich západných spojencov bude snažiť získať aj moderné stíhačky, ako napríklad americké bojové lietadlá typu F-16. V stredu to uviedol poradca ukrajinského ministra obrany Jurij Sak. Informovala agentúra Reuters.

„Ďalším veľkým míľnikom bude získanie stíhačiek,“ vyhlásil Sak, ktorý pôsobí ako poradca ukrajinského ministra obrany Olexija Reznikova. Dodal, že ak Kyjev „dostane moderné západné stíhačky, jeho výhoda na bojisku bude obrovská“.

Ukrajinské vzdušné sily majú aktuálne vo flotile dosluhujúce sovietske stíhačky, ktoré získali ešte predtým, než Kyjev v roku 1991 vyhlásil nezávislosť. Bojové lietadlá Ukrajina používa najmä na zostreľovanie nepriateľských lietadiel a útoky na ruské pozície, pripomína Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet