Na hlavný obsah

USA ohlásili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine

Bude v hodnote 2,5 miliardy dolárov.

USA ohlásili nový balík vojenskej pomoci Ukrajine
Ilustračná snímka vlajky Spojených štátov amerických. Foto: Unsplash

Spojené štáty oznámili vo štvrtok (19. 1.) ďalší rozsiahly balík vojenskej pomoci pre Ukrajinu v celkovej hodnote 2,5 miliardy dolárov (viac ako 2,3 miliardy eur).

USA dodajú Kyjevu 90 obrnených bojových vozidiel Stryker, ako aj dodatočných 59 bojových vozidiel pechoty Bradley a muníciu, nie však tanky. Informovali o tom agentúry AP a AFP.

Munícia, ktorá je súčasťou nového balíka, sa dá využiť pri mobilných raketových systémoch HIMARS, systémoch protivzdušnej obrany NASAMS, ako aj pri kanónoch vozidiel Bradley.

Vozidlá Stryker poskytnú po prvý raz

Vozidlá Stryker, ktoré Washington Kyjevu poskytne po prvý raz, sa dajú modifikovať na poskytovanie medicínskej evakuácie či na prieskumné akcie. Môžu tiež slúžiť na reagovanie na jadrové, biologické či chemické incidenty.

Tanky Abrams, ktoré Kyjev žiadal od USA, však podľa Washingtonu nie sú vhodné pre boje, ktoré súčasne prebiehajú na Ukrajine vzhľadom na nutnosť častej údržby a ich palivové potreby.

Doterajšia vojenská pomoc USA pre Ukrajinu tak s najnovším prísľubom dosiahla viac než 26,7 miliardy dolárov (takmer 24,7 miliardy eur).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet