Na hlavný obsah

Zelenskyj vyzval svet, aby sa rýchlejšie rozhodoval, žiada tanky

Tyrania postupuje rýchlejšie ako demokracia, varoval.

Zelenskyj vyzval svet, aby sa rýchlejšie rozhodoval, žiada tanky
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas prejavu na obrazovke prostredníctvom videokonferencie na výročnom zasadnutí Svetového ekonomického fóra (WEF) v davoskom kongresovom centre vo švajčiarskom Davose. Foto: TASR/AP

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vyzval svet, aby sa rýchlo rozhodoval v súvislosti s pomocou jeho krajine, ktorá sa od vlaňajšieho februára bráni ruskej agresii.

V prejave, ktorým prostredníctvom videomosta oslovil účastníkov Svetového ekonomického fóra vo švajčiarskom Davose, žiadal konkrétne tanky, ktorých dodávky podľa neho musia byť rýchlejšie ako schopnosť Ruska vykonávať útoky. Poľský prezident Andrzej Duda na fóre varoval, že Rusko sa chystá na Ukrajine spustiť novú ofenzívu.

Zelenskyj predniesol svoj „apel na rýchlosť“ v čase, keď Berlín zvažuje svoj súhlas s dodávkami tankov Leopard 2 nemeckej výroby na Ukrajinu.

„Tyrania postupuje rýchlejšie ako demokracia,“ varoval v stredu (18. 1.) ukrajinský prezident. Práve dodávky tankov a systémov protivzdušnej obrany by podľa neho mali byť rýchlejšie.

Rusko podľa ukrajinského prezidenta exportuje teror, Ukrajina však silno a odhodlane vzdoruje a každý deň pokračujú boje na východe krajiny. Rusko si vydobylo miesto medzi teroristami, ale musí rešpektovať územnú celistvosť Ukrajiny, zdôraznil Zelenskyj.

Zelenskyj sa o svoju bezpečnosť neobáva

Ukrajinský prezident na fóre v Davose tiež povedal, že sa neobáva o svoju osobnú bezpečnosť po tom, ako v stredu pri havárii vrtuľníka neďaleko Kyjeva zahynul ukrajinský minister vnútra a ďalších 13 ľudí.

Poľský prezident Duda vyjadril obavu, že Rusko pripravuje novú ofenzívu na Ukrajine, a to v najbližších mesiacoch. Dodal, že je nevyhnutné, aby Kyjevu poskytli ďalšiu podporu v podobe moderných tankov a striel. „Sú naďalej veľmi silní a my sa obávame, že pripravujú novú ofenzívu v priebehu pár mesiacov. Je kľúčové poslať Ukrajine dodatočnú pomoc, najmä moderné tanky a moderné rakety,“ vyhlásil Duda.

Poľsko pred týždňom oznámilo zámer poskytnúť Kyjevu rotu tankov Leopard 2, Berlín zatiaľ potrebný súhlas neudelil. Ochotu odovzdať tanky tohto typu vyjadrilo tiež Fínsko.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet