Na hlavný obsah

USA označili Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú skupinu

Uvalili na ňu ďalšie sankcie.

USA označili Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú skupinu
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americké ministerstvo financií vo štvrtok (26. 1.) označilo ruskú žoldniersku Vagnerovu skupinu za nadnárodnú zločineckú organizáciu a uvalilo na ňu ďalšie sankcie. Informuje o tom agentúra Reuters, podľa ktorej sa sankcie vzťahujú na niekoľko osôb napojených na vagnerovcov.

Spojené štáty tiež skupine, ktorá na Ukrajinu nasadila asi 50 000 bojovníkov, zmrazili majetok. Washington prijal aj ďalšie opatrenia voči ľuďom s väzbami na ruskú armádu.

USA už v decembri Vagnerovu skupinu, ktorá v bojoch na Ukrajine zohráva čoraz väčšiu úlohu, obvinili z toho, že časť zbraní pre boje na Ukrajine získala aj zo Severnej Kórey. Aj preto už minulý týždeň oznámili ďalšie sankcie.

Podľa Reuters sa nové opatrenia ministerstva financií týkajú viacerých subjektov a ľudí na viacerých kontinentoch, ktorí podľa Washingtonu podporujú vojenské aktivity vagnerovcov. Zakazujú tiež Američanom, aby skupine poskytovali financovanie, tovar alebo služby.

Taktiež americké ministerstvo zahraničia uvalilo sankcie na desiatky subjektov a ľudí napojených na vagnerovcov, na ich šéfa Jevgenija Prigožina a na osoby s väzbami na ruský vojensko-priemyselný komplex. Zavedie aj vízové obmedzenia voči 531 členom ruskej armády.

„Dnešné rozšírené sankcií proti Vagnerovej skupine, rovnako ako nové sankcie, ďalej obmedzia Putinovu schopnosť zbrojiť a vybavovať jeho vojnovú mašinériu,“ uviedla vo vyhlásení americká ministerka financií Janet Yellenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet