Na hlavný obsah

USA ukončia stav núdze súvisiaci s pandémiou koronavírusu v máji

Vyhlásili ho pred zhruba tromi rokmi.

USA ukončia stav núdze súvisiaci s pandémiou koronavírusu v máji
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Americký prezident Joe Biden v pondelok (30. 1.) informoval Kongres, že 11. mája sa skončí stav núdze. Ten vyhlásili v súvislosti s pandémiou ochorenia COVID-19 pred približne troma rokmi. Informovala o tom agentúra AP.

Tento krok zruší platnosť celoštátneho stavu núdze, ako aj stavu núdze v oblasti verejného zdravia. Bude to znamenať, že viac nebudú k dispozícii finančné prostriedky určené na dotáciu liekov proti covidu, zdravotné poistenie a iné typy vládnej pomoci súvisiacej s pandémiou.

Bývalý šéf Bieleho domu Donald Trump vyhlásil v súvislosti s pandémiou COVID-19 stav núdze na území celých Spojených štátov 13. marca 2020. Odkedy sa prezidentom USA v januári 2021 stal Biden sa stav núdze opakovane predlžoval.

Po ukončení nákupov vakcín proti koronavírusu sa očakáva vzrast ich cien, približuje AP. Dodáva, že len 15 percent Američanov dostalo odporúčanú modifikovanú posilňovaciu očkovaciu látku, ktorá je v ponuke od uplynulej jesene.

Bidenova administratíva pôvodne zvažovala ukončiť núdzový stav už minulý rok. Nestalo sa tak pre obavy z nárastu prípadov počas zimy. Cieľom bolo tiež poskytnúť poskytovateľom zdravotnej starostlivosti, poisťovniam a pacientom čas na prípravy na tieto zmeny.

Od roku 2020 zomrelo ochorenie COVID-19 v USA viac ako 1,1 milióna ľudí. Vyplýva z údajov Centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDCP).

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet