Na hlavný obsah

V Afganistane mrazivé počasie pripravilo o život najmenej 70 ľudí

Krajina v súčasnosti bojuje s jednou z najhorších humanitárnych kríz na svete.

V Afganistane mrazivé počasie pripravilo o život najmenej 70 ľudí
Na ilustračnej snímke afganské deti odpratávajú sneh. Foto: twitter/ AFP Communications

Najmenej 70 ľudí zomrelo za posledný týždeň v Afganistane v dôsledku chladného počasia. Najnižšie teploty mínus 33 stupňov Celzia zaznamenala cez víkend centrálna provincia Ghór, uviedla agentúra AFP.

Od 10. januára klesali teploty aj v ďalších afganských provinciách, vrátane metropoly Kábul. „Táto zima je zďaleka najchladnejšia za posledné roky,“ vyhlásil šéf afganského meteorologického ústavu Muhammad Nasím Muradi. „Očakávame, že vlna mrazov bude pokračovať ešte minimálne týždeň,“ dodal.

Ministerstvo pre riešenie prírodných katastrof oznámilo, že od začiatku mrazivého počasia prišlo v Afganistane o život najmenej 70 ľudí. Uhynulo tiež viac ako 70 000 kusov dobytka, ktorý je pre obživu mnohých afganských rodín kľúčový. V niekoľkých centrálnych a severných provinciách husté sneženie zablokovalo cesty.

Afganistan v súčasnosti bojuje s jednou z najhorších humanitárnych kríz na svete. Na afganskú ekonomiku od nástupu islamistického hnutia Taliban k moci v auguste 2021 tvrdo doliehajú medzinárodné sankcie a obmedzenia medzinárodnej pomoci.

V chudobe teraz žije zhruba 25 miliónov Afgancov, teda vyše polovica obyvateľov krajiny. Trom miliónom detí hrozí podvýživa.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet