Na hlavný obsah

V Banskej Bystrici zaznamenali výraznejší úbytok obyvateľov

Žije tam o osemtisíc ľudí menej ako pred 20 rokmi.

V Banskej Bystrici zaznamenali výraznejší úbytok obyvateľov
Banská Bystrica. Foto: RTVS

Zatiaľ čo pred dvadsiatimi rokmi v meste pod Urpínom žilo okolo 82 tisíc ľudí, v súčasnosti je ich o takmer osemtisíc menej. Vlani sa z mesta navyše odsťahovalo o rekordných vyše 600 obyvateľov viac, ako sa doň prisťahovalo. Podľa sociológa ide o takzvanú suburbanizáciu, trend ktorému v súčasnosti nečelí len Banská Bystrica.

„Ľudia sa sťahujú z miest do obcí, do bližších obcí, pre vysoké náklady na bývanie v mestách, vysokým cenám bytom,“ skonštatoval sociológ Ivan Chorvát.

Nedostupnosť bývania v mestách mala do istej miery vyriešiť masívnejšia výstavba nájomných bytov. Napreduje však veľmi pomaly.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Faktom je, že za ostatných osem rokov sa v Banskej Bystrici nepostavil ani jeden nájomný byt. Nemusí dôjsť len k výstavbe nových nájomných bytov, ale môže dôjsť aj k rekonštrukcii už existujúcich mestských budov,“ podotkla predsedníčka sociálnej komisie mestského zastupiteľstva Banská Bystrica Diana Javorčíková.

Chcú nové nájomné byty

„V súčasnosti máme viac ako 400 nájomných bytov, ktoré máme obsadené a našou ambíciou je aby sme v ďalších rokoch pripravili ďalšie nájomné bytové domy, tak aby sme pokryli žiadateľov,“ povedal prvý viceprimátor Banskej Bystrice Jakub Gajdošík.

Žiadateľov je momentálne takmer 300. Odborníci upozorňujú, že samosprávy negatívny demografický vývoj v mnohých oblastiach zanedbali.

„Mestá považovali demografiu len za povinnú jazdu. V mnohých mestách súčasťou plánovacích dokumentov nebola ani prognóza počtu obyvateľov. A ak, tak to bolo len nejaké potiahnutie čiary v exceli,“ dodal geograf Branislav Bleha.

Úbytok mladých z miest, ako aj nízka pôrodnosť pritom spôsobuje nezastaviteľné starnutie obyvateľstva. Samosprávy teda stoja pred neodvrátiteľnou výzvou vysporiadať sa s vysokým náporom na sociálnu starostlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny