Na hlavný obsah

V Brazílii zložil prísahu ľavicový prezident Lula

Stal sa tak hlavou Brazílie.

V Brazílii zložil prísahu ľavicový prezident Lula
Sympatizanti novozvoleného brazílskeho prezidenta Luiza Inácia Lulu da Silvu zapĺňajú hlavnú ulicu pred jeho inauguráciou. Foto: TASR/AP

Sedemdesiatsedemročný politický veterán Luiz Inácio Lula da Silva v nedeľu (1. 1.) zložil prísahu a oficiálne sa tak stal hlavou Brazílie, ktorá je rozlohou aj počtom obyvateľov piatounajväčšej krajiny sveta.

O inaugurácii informovali svetové tlačové agentúry. Ľavicový Lula sa ujal úradu za sprísnených bezpečnostných opatrení v brazílskej metropole po hrozbách násilia od priaznivcov jeho krajne pravicového predchodcu Jaira Bolsonara.

Lula v októbri tesne porazil Bolsonara a získal bezprecedentné tretie prezidentské obdobie po prestávke, keď poldruhého roka strávil za mrežami za korupciu. Neskôr ho prepustili. Jeho súper Bolsonaro volebnú porážku odmietol uznať a nepodložene tvrdil, že brazílsky volebný systém nie je dôveryhodný. Pred inauguráciou odletel zo zeme.

Lula v rokoch 2003 až 2010 pomohol vymaniť milióny Brazílčanov z chudoby počas celosvetového komoditného boomu.

Teraz pred ním stojí neľahká úloha zlepšiť stagnujúcu brazílsku ekonomiku. Zároveň musí zjednotiť krajinu, ktorá sa za Bolsonarovej vlády hlboko rozdelila. Lula vyhlásil, že jeho prioritami budú boj proti chudobe a investície do vzdelania a zdravotníctva. Povedal tiež, že zastaví nelegálne odlesňovanie Amazonie.

„Od Lulu sa veľa očakáva. Bude mať neľahkú úlohu obnoviť v Brazílii normálnosť a predvídateľnosť a predovšetkým rýchlo dosiahnuť výsledky, ktoré zlepšia kvalitu života jej obyvateľov,“ povedal Reuters Creomar de Souza V Brazílii vedie poradenskú spoločnosť Dharma Political Risk.

Chaotická inaugurácia

Policajti pred inauguráciou zadržali muža s výbušným zariadením a nožom. Pokúšal sa s ním dostať na verejné priestranstvo, kde sa inaugurácia konala.

Už pred časom tiež našli výbušné zariadenie neďaleko letiska v hlavnom meste. Jeho výrobca sa podľa polície prihlásil k Bolsonarovým priaznivcom.

Aj napriek prísnym bezpečnostným podmienkam sa pred budovou brazílskeho Kongresu od skorého rána zhromažďovali davy Lulových stúpencov oblečených do červenej farby jeho Strany pracujúcich.

Prišli sa pozrieť na slávnostné uvedenie Luly do úradu, ale tiež na hudobný festival, ktorý sa tu dnes organizuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet