Na hlavný obsah

V Británii štrajkuje viac ako 20 000 záchranárov, chcú vyššie mzdy

Štrajkovať budú 24 hodín.

V Británii štrajkuje viac ako 20 000 záchranárov, chcú vyššie mzdy
Pracovníci zdravotných záchranných služieb v Británii štrajkujú. Foto: Twitter/Reuters

Viac než 20 000 pracovníkov záchranných zdravotných služieb v Anglicku a Walese vstúpilo v stredu (11. 1.) do štrajku. Dôvodom je spor s vládou v oblasti platov. Informujú o tom britské stanice BBC a Sky News.

Záchranári, vodiči sanitiek, pracovníci, operátori telefonických stredísk a technici z odborových zväzov Unison a GMB majú štrajkovať 24 hodín.

Obyvatelia môžu očakávať zdržania pri volaniach záchrannej služby či sanitiek a zdravotnícke úrady upozorňujú na zvýšené zaťaženia Národnej zdravotnej služby (NHS). Tá vydala príslušné pokyny a upozornenia pre pacientov.

Britský minister zdravotníctva Steve Barclay ľudí vyzval, aby v stredu pri svojich činnostiach používali „zdravý rozum“. Tento deň bude pre záchranné služby náročný.

Odbory žiadajú zvýšenie platov, ktoré vyrovná negatívne následky inflácie. Britská vláda uviedla, že takéto zvýšenie platov si nemôže dovoliť a počas ďalších štrajkov plánuje udržať zabezpečenie služieb na minimálnej úrovni.

Priemerný ročný plat zamestnanca záchrannej služby v Anglicku bol vlani v apríli 46 643 britských libier (viac než 52 800 eur). Z čoho 13 854 libier boli príplatky za prácu na zmeny a nadčasy.

Pracovníci zaradení medzi podporný personál, ako sú technici a vodiči sanitiek, ktoré nie sú súčasťou rýchlej zdravotnej pomoci, zarábali v priemere 29 139 libier (takmer 33 000 eur) vrátane 7 542 libier (vyše 8 500 eur) z príplatkov.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet