Na hlavný obsah

V jednej z Bidenových kancelárií sa našli utajené dokumenty

Pochádzajú z čias, keď pôsobil ako viceprezident USA.

V jednej z Bidenových kancelárií sa našli utajené dokumenty
Americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Utajené vládne dokumenty objavili podľa mediálnych informácií v jednej z kancelárií amerického prezidenta Joea Bidena. Dokumenty majú pochádzať z čias, keď pôsobil vo funkcii viceprezidenta USA. Informovala o tom v pondelok (9. 1.) agentúra DPA.

Dokumenty objavili pri vysťahovaní Bidenových kancelárskych priestorov v inštitúte Penn Biden Center for Diplomacy and Global Engagement v hlavnom meste Washington ešte v novembri minulého roka, informovali v pondelok stanice CBS a CNN.

Inštitút patrí k univerzite v Pennsylvánii. Biden tam mal svoju kanceláriu po svojom odchode z funkcie viceprezidenta USA v roku 2017 a pôsobil tam do roku 2019, spresňuje DPA. Biden podľa CNN pôsobil na tejto univerzite ako čestný profesor.

Nájdené dokumenty odovzdali Národnému archívu USA, uviedli americké médiá s odvolaním sa na Biely dom. Prípadom sa zaoberá ministerstvo spravodlivosti USA.

Podľa CNN ide o približne tucet dokumentov vrátane niekoľkých s najvyšším stupňom utajenia. Ich obsah však zostáva nejasný. Uložené boli v uzamknutej skrini spolu s osobnými dokladmi. Podľa CNN ich našli Bidenovi advokáti, pričom Biely dom o tom následne upovedomil Národný archív.

Podobné Trumpovi?

V súvislosti s tým, že mal vo svojej floridskej rezidencii množstvo utajovaných dokumentov z doby svojho prezidentstva, sa do hľadáčika úradov nedávno dostal tiež exprezident Donald Trump.

Za veľmi znepokojivý prípad to označil republikánsky šéf Snemovne reprezentantov Kevin McCarthy. Na otázku, či kauza nevykazuje výrazné rozdiely od tej Trumpovej, pretože Bidenovi právnici materiály rýchlo odovzdali príslušnej inštitúcii, dal McCarthy najavo svoje pochybnosti. „Ale, naozaj? Našli ich až teraz, po všetkých tých rokoch?“

Práve Trump čelí vyšetrovaniu pre to, že pri odchode z Bieleho domu na začiatku roka 2021 neodovzdal stovky citlivých dokumentov.

Mnoho mesiacov trvajúci spor medzi úradmi a exprezidentom, ktorý podľa ministerstva spravodlivosti nespolupracoval a časť spisov odmietal odovzdať, vyústil vlani dokonca v domovú prehliadku agentov FBI v Trumpovom sídle na Floride.

Reakcia Trumpa na nájdenie tajných dokumentov v bývalej Bidenovej kancelárii na seba nenechala dlho čakať. „Kedy FBI vykoná raziu v mnohých domoch Joea Bidena, možno dokonca v Bielom dome? „ opýtal sa exprezident sociálnej sieti Truth Social.

Nález dokumentov stavia do iného svetla Bidenovo vyjadrenie z vlaňajšieho septembra, keď fotografiu dokumentov nájdených v Trumpovom floridskom sídle komentoval slovami: „Ako sa to len mohlo stať? Ako môže byť niekto taký nezodpovedný.“ A dodal: „Je to jednoducho úplne nezodpovedné“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet