Na hlavný obsah

V košickom dopravnom podniku vyhlásili štrajkovú pohotovosť

Žiadajú viac peňazí.

V košickom dopravnom podniku vyhlásili štrajkovú pohotovosť
Ilustračná snímka. Foto: RTVS

V Dopravnom podniku mesta Košice (DPMK) vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Odborári žiadajú viac peňazí pre mestskú firmu. Chýbajú jej milióny eur. Zrušila preto niektoré spoje a chystá ďalšie škrty liniek.

Ostrý štrajk je na spadnutie. Odborári varujú pred úplným zastavením autobusov a električiek. Zamestnanci zároveň zvažujú výpovede. Problémom je pripravovaný rozpočet dopravného podniku. Náklady na tento rok firma vyčíslila na 36 miliónov eur, no mesto plánuje dať o 10 miliónov eur menej.

„V praxi to bude znamenať kolaps verejnej dopravy, tak ako ju poznáme dnes, je to zníženie výkonov o tretinu a samozrejme to bude mať aj organizačné opatrenia. V najhoršom prípade je to 100 ľudí,“ povedal generálny riaditeľ DPMK Vladimír Padyšák.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Dopravný podnik škrtí spoje už teraz. Premávajú v prázdninovom režime. Tento mesiac zrejme obmedzí aj električky, ktoré smerujú do U. S. Steelu. Niektorí zamestnanci majú skrátený pracovný čas. Ak peniaze navyše neprídu, musia zabudnúť aj na zvyšovanie platov. Odborárom sa to nepáči, pripomínajú, že iné profesie si prilepšili.

Radnica reaguje, že podniku dodatočne pošle približne štyri milióny eur na vykrytie strát za minulý rok. Navyše, Košice sú v rozpočtovom provizóriu. Mestu chýba asi 30 miliónov eur. Najviac peňazí zhltol takzvaný prorodinný balíček.

„Vedenie mesta požiadalo vedenie dopravného podniku, aby sa snažilo nájsť také optimálne riešenia, aby sa čo najmenej dotkli cestujúcej verejnosti, ale aby sme ušetrili nejaké peniaze, ale pripomínam, že mesto dáva o tretinu viac peňazí ako v roku 2020,“ povedal hovorca Košíc Dušan Tokarčík.

Odborári by sa mali na budúci týždeň stretnúť s primátorom, poslancami, aj so zamestnancami podniku. Potom rozhodnú ako budú ďalej postupovať. Šoféri naposledy štrajkovali v roku 2019. Mestská doprava nepremávala štyri hodiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny