Na hlavný obsah

V lekárňach stále chýbajú niektoré lieky

Problém majú aj iné štáty.

V lekárňach stále chýbajú niektoré lieky
Na ilustračnej snímke lieky v lekárni. Foto: RTVS

Na Slovensku stále chýba viacero druhov liekov na predpis či voľný predaj. A to antibiotiká, lieky proti bolesti, zápalu aj lieky pre najmenších. Problém majú aj iné štáty.

Lekárne stále bojujú s nedostatkom detských sirupov i čapíkov proti bolesti a horúčke s obsahom paracetamolu alebo ibuprofenu. Pediatri hľadajú alternatívy, ako deti liečiť.

„S niektorými antibiotikami sme tak, že predpisujeme tie balenia, ktoré sú dostupné alebo dospelácke dávky a potom vysvetľujeme rodičom ako použiť tú adekvátnu dávku,“ hovorí Martin Matejka, všeobecný lekár pre deti a dorast, Bratislava.

V lekárňach chýbajú aj lieky na kardiovaskulárny systém, trávenie či respiračné ochorenia.

„Bojujeme s problémom ako je nedostatok hliníka, papierových obalov, jednoducho my vieme lieky vyrobiť, ale nevieme ich zabaliť do liekovej formy tak, aby boli pre pacienta použiteľné,“ vysvetľuje Norbert Chano, druhý viceprezident Slovenskej lekárnickej komory.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Farmaceuti sa stretávajú s tým, že pacienti lieky nielen zháňajú, ale do lekární prinášajú exspirované, ktorými sa zásobili ešte počas pandémie.

„Vracajú nám neotvorené sirupy, nenačaté balenia čapíkov, tabliet. Ľudia si urobili v tom strese a obave, že nezoženú lieky zbytočne veľké zásoby. Teraz vlastne tie zásoby posielame do spaľovne,“ uviedla Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Štátny ústav pre kontrolu liečiv (ŠÚKL) predpokladá, že situácia s nedostatkom liekov sa zlepší počas februára a marca, keď sa očakáva, že chorých ubudne. Farmaceuti si však myslia, že výpadky nielen u nás – budú ešte niekoľko rokov pretrvávať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko