Na hlavný obsah

V Ľubľane zadržali dvoch podozrivých zo špionáže pre Rusko

Osoby sa nachádzajú vo väzbe.

V Ľubľane zadržali dvoch podozrivých zo špionáže pre Rusko
Ilustračná snímka. Foto: unsplash.com

Pre podozrenie zo špionáže pre Rusko v decembri zatkli dvoch cudzincov, ktorí sa vydávali za podnikateľov, informujú miestne médiá. Dvojica vystupovala ako manželský pár z Argentíny a pracovala pre ruskú vojenskú rozviedku GRU.

O zadržaní, ktoré sa odohralo 5. decembra 2022, úrady z bezpečnostných dôvodov informovali až teraz. Obaja zadržaní sú podľa slovinskej prokuratúry vo väzbe. Ak ich odsúdia, hrozí im až osem rokov väzenia.

Podľa serveru N1 muž v Slovinsku vystupoval pod menom Ludwig Gisch a pri zakladaní firmy u notára hovoril po nemecky. Žene Marii Rose Mayerovej Munosovej mala rovnako ako jej manžel 38 rokov, trvalé bydlisko mali v Buenos Aires. V Slovinsku žili niekoľko rokov a starali sa tam o maloleté dieťa, ktoré je teraz v starostlivosti slovinských úradov.

N1 uviedla, že obaja podozriví pracovali pre ruskú vojenskú rozviedku GRU. Zrejme s nimi spolupracoval aj jeden slovinský občan, ktorého však nezatkli.

Server Siol.net uviedol, že odhalená skupina vyvíjala činnosť nielen v Slovinsku, ale aj v zahraničí. Operáciu vykonala slovinská tajná služba SOVA v spolupráci s kriminálnou políciou, podieľali sa na nej však aj partnerské spravodajské služby v zahraničí.

Dvojica podozrivá zo špionáže pre Rusko mala v centre Ľubľany prenajatú kanceláriu. Firma, ktorá im poskytovala krytie pre pôsobenie v krajine, sa formálne zaoberala obchodom s nehnuteľnosťami a starožitnosťami, uviedol denník Delo. Podľa serveru N1 v Ľubľane prevádzkovali umeleckú galériu a tiež IT firmu.

Geostrategická poloha robí zo Slovinska zaujímavé miesto pre zahraničných agentov, povedal denníku Delo slovinský bezpečnostný expert a bývalý riaditeľ služby SOVA Iztok Podbregar. Dodal, že krajina je atraktívna aj pre agentov, ktorí tam žijú a pracujú v súlade so zákonom, ale pôsobia na území tretích krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet