Na hlavný obsah

V mnohých odvetviach stále chýbajú ľudia

Podmienky zamestnávania osôb z tretích krajín sa uvoľnili.

Zamestnávať ľudí z tretích krajín v zrýchlenom konaní už môžu firmy vo všetkých regiónoch Slovenska. Doteraz to platilo len tam, kde bola nezamestnanosť alarmujúca. Ľudia spoza hraníc môžu obsadiť nedostatkové pozície. Ich nový zoznam zverejnilo ministerstvo práce.

Zdravotníctvo, IT sektor či kamiónová doprava. Toto sú odvetvia, v ktorých na Slovensku chýba najviac zamestnancov. Nákladní dopravcovia by aktuálne dokázali prijať zhruba 12 000 nových vodičov.

„Toto číslo sa každým rokom zvyšuje o 1 000 až 1 500 vodičov, ktorí odchádzajú do dôchodku. V silných ročníkoch sme vychovávali 5 000 vodičov za rok, teraz je to okolo 300/350 vodičov za rok,“ priblížil prezident združenia ČESMAD Pavol Piešťanský.

Dopravcovia v kamiónovej doprave vlani prijali 500 vodičov z krajín mimo Európskej únie. Plánujú tak urobiť aj tento rok.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Na rozdiel od autodopravcov, proces prijímania plnohodnotných lekárov z tretích krajín naďalej podlieha prísnym pravidlám. Kým nemajú odsúhlasené vzdelanie, môžu pracovať len ako stážisti pod dohľadom slovenských lekárov.

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR by privítala, aby sa zamestnávanie cudzincov z tretích krajín nelimitovalo zoznamom nedostatkových profesií, ktoré zverejňuje ministerstvo práce. Podľa viceprezidenta AZZZ SR Rastislava Machunku je dopyt po zamestnancoch vo všetkých pracovných sektoroch.

„Vzhľadom na demografický vývoj potrebujeme zamestnávať ľudí z tretích krajín. Stále nám klesá počet ľudí, ktorí sú v produktívnom veku,“ vysvetlil Machunka. Podľa najnovších údajov na Slovensku pracuje celkovo takmer 57 000 ľudí z tretích krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko