Na hlavný obsah

Aj firmy môžu zamestnancom prispievať na nájomné bývanie

Ide však len o možnosť, nie povinnosť.

Aj firmy môžu zamestnancom prispievať na nájomné bývanie
Na ilustračnej snímke panelový dom. Foto: RTVS

Od začiatku tohto roka môžu aj firmy prispievať svojim zamestnancom na štátom podporované nájomné bývanie. Parlament to schválil v novele Zákonníka práce. Zamestnanci si takto môžu zabezpečiť lacnejší prenájom, firmy si pomoc svojim pracovníkom budú môcť odpočítať z daní.

Príspevok na štátne nájomné bývanie môže poskytnúť zamestnancovi aj jeho zamestnávateľ. Ide však len o možnosť, nie povinnosť.

,,Môže prispieť 4 eurami alebo maximálne 360 eurami na jeden byt. Celková úspora, keď sme porovnávali údaje z októbra a novembra, tak tieto byty by mali byť v porovnaní s hypotékou lacnejšie o 63 %“ hovorí Peter Sekáč, predseda predstavenstva Agentúra štátom podporovaného nájomného bývania (AŠPNB).

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zamestnanec môže v jednom mesiaci požiadať o príspevok len u jedného zamestnávateľa.

,,Tí, ktorí sa rozhodnú prispievať zamestnancom, tak budú sa primárne zameriavať na tých, ktorých najviac potrebujú a objektívne na tých, ktorí majú problém s bývaním. Veľa bude závisieť od rozpočtu, ktorý bude mať zamestnávateľ k dispozícií,“ upozorňuje Martin Hošťák, tajomník Republikovej únie zamestnávateľov.

Analytici upozorňujú, že bez príspevku zamestnávateľa sa výška štátom podporovaného nájmu môže vyšplhať až ku komerčným nájmom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko