Na hlavný obsah

V obci pri Humennom zachytili prípad besnoty

Uhynutú líšku našli koncom decembra.

V obci pri Humennom zachytili prípad besnoty
Ilustračná snímka. Foto: TASR

V obci Rovné v okrese Humenné zachytili veterinári prípad besnoty u líšky hrdzavej. Zviera našli koncom decembra 2022 uhynuté v extraviláne spomenutej obce. Informáciu potvrdila riaditeľka Regionálnej veterinárnej a potravinovej správy (RVPS) v Humennom Helena Dziaková s tým, že nariadili opatrenia pre zabránenie šírenia nebezpečnej choroby.

Besnotu u nájdenej uhynutej líšky potvrdil tento týždeň Štátny veterinárny ústav vo Zvolene. „V súčasnosti RVPS Humenné vykonáva epizootologické šetrenie, ktorého súčasťou je identifikovanie možnej introdukcie choroby,“ povedala Dziaková.

Za ohnisko nákazy besnoty vymedzili kataster obce Rovné. Okolité obce sú zónou pozorovania. Obci Rovné nariadili opatrenia ako označenie ohniska nákazy výstražnými tabuľkami, informovanie obyvateľov, že svoje zvieratá musia mať zaočkované proti besnote.

Zároveň musí samospráva vykonať evidenciu všetkých psov, mačiek a iných druhov zvierat. Realizovať treba ochrannú vakcináciu zvierat, ktoré doposiaľ nedostali vakcínu. Rovnako zabezpečiť ich označenie mikročipom. Počas nákazy musí obec zabezpečiť odchyt túlavých zvierat.

Obec tiež musí zabezpečiť izolovanie a sledovanie zvierat v karanténe, ako aj vyšetrenie nahlásených uhynutých a usmrtených zvierat počas trvania nákazy. Rovnako aj hlásiť zmeny správania sa domácich zvierat či uhynutie voľne žijúcej zveri v ohnisku.

Počas trvania nákazy sa nesmú premiestňovať a zhromažďovať všetky vnímavé druhy zvierat a nesmú sa voľne pohybovať.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny