Na hlavný obsah

Počet obetí výbuchu v Pakistane stúpol na 59

Odpálil sa samovražedný atentátnik, časť budovy sa zrútila.

Počet obetí samovražedného útoku v meste Pešávar na severozápade Pakistanu vzrástol na 59. Ďalších 157 ľudí je zranených. Informovala o tom v pondelok (30. 1.) na základe vyhlásenia šéfa miestnej polície agentúra Reuters. K útoku sa doteraz nikto neprihlásil.

Útočník odpálil samovražednú vestu vo chvíli, keď sa v mešite modlilo 300 až 350 ľudí, vrátane mnohých policajtov. Mešita leží v rozľahlom komplexe, ktorý slúži okrem iného aj ako policajné ústredie.

Podľa nemocnice, kam prevážajú zranených uviedla, že veľká časť z nich je v kritickom stav. Dá sa predpokladať, že počet obetí ešte porastie. Pri explózii sa navyše zrútila časť mešity a polícia predpokladá, že pod troskami môžu byť uväznení ďalší ľudia.

Záchranári sa stále snažia odpratať trosky a vyslobodiť veriacich, ktorí pod nimi môžu byť. Niekoľko podobných útokov v ostatnom čase vykonal pakistanský Taliban, ktorý nie je priamo prepojený s afganským.

Policajt Mína Gul, ktorý bol sa v čase výbuchu v mešite, uviedol, že netuší, ako vyviazol bez zranení. Po výbuchu počul krik a stonanie.

Agentúra AFP pripomenula, že vlani v marci vykonal bombový útok v šiitskej mešite v Péšávare samovražedný atentátnik hlásiaci sa k Islamskému štátu. Zahynulo vtedy 64 ľudí, išlo o najkrvavejší teroristický útok v Pakistane od roku 2018.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet