Na hlavný obsah

V referende hlasovali aj voliči s ťažkým zdravotným postihnutím či v karanténe

Ak o to požiadali, členovia špeciálnej volebnej komisie prišli za nimi domov.

V referende hlasovali aj voliči s ťažkým zdravotným postihnutím či v karanténe
Ilustračná snímka špeciálneho hlasovania v referende. Foto: RTVS

V referende hlasovali aj voliči s ťažkým zdravotným postihnutím či ľudia, ktorí sú pre ochorenie COVID-19 v domácej karanténe. Ak o to požiadali, členovia špeciálnej volebnej komisie prišli za nimi domov.

Dve členky špeciálnej volebnej komisie v Nitre išli za voličmi v karanténe o 8.30 h ráno. Okrem prenosnej hlasovacej urny boli súčasťou ich výbavy rukavice a respirátor. Jeden z voličov v izolácii odvolil pred domom v blízkej dedine.

Okrem voličov v karanténe môžu voliť doma aj zdravotne ťažko postihnutí. Takmer desať rokov je na vozík pripútaný Ivan Švajda z obce Drietoma pri Trenčíne. Imobilný zostal po úraze chrbtice.

Možnosť voliť do prenosnej schránky privítal. Volebnú miestnosť má vzdialenú od domu deväť kilometrov. Nemá sa tam ako dostať.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Nevidiacim pomáha asistent

Manželia Zbranekovci sú zrakovo znevýhodnení. Na hlasovanie potrebujú asistenta, keďže hlasovať elektronicky sa u nás zatiaľ nedá. Napriek tomu pravidelne chodia voliť. Do svojho hlasovacieho okrsku prišli aj počas referenda, hoci každý s iným názorom na účasť.

Nevidiacim treba asistovať aj pri vypĺňaní hlasovacieho lístka či sprievode k hlasovacej schránke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko