Na hlavný obsah

Referendum na Spiši komplikovalo počasie

Viaceré obce sú totiž bez elektriny.

Referendum na Spiši komplikovalo počasie
Na ilustračnej snímke referendová volebná urna. Foto: RTVS

Pre množstvo čerstvo napadnutého snehu je viacero obcí na východe Slovenska už niekoľko dní bez elektriny. To spôsobilo menšie problémy aj pri sobotňajšom (21. 1.) referende. Okrskové miestnosti však otvorili načas. Pomáhali si pri tom ako vedeli.

V obci Smolník v okrese Gelnica sú bez elektrického prúdu už štvrtý deň. Aby sa tu referendum mohlo uskutočniť, starosta zabezpečil náhradný zdroj. Elektrocentrálu umiestnili na balkóne obecného úradu. “Fungujeme v provizóriu,“ uviedla zástupkyňa starostu obce Smolník Vanda Winkler.

Teplo majú v referendovej miestnosti len vďaka ohrievaču. “Celý obecný úrad je studený a nevykúrený. Bez ohrievačov by bola komisia asi celý deň v chlade,” dodala.

Počasie mierne komplikovalo organizáciu referenda aj v susednej obci Úhorná. Členovia okrskovej referendovej komisie tu od rána pracovali pri sviečkach a pomáhali si aj mobilnými telefónmi.

Aby im v referendovej miestnosti nebola zima, kúrili si drevom v piecke. “Ráno bola tu celkom tma. Keď sme pečatili urny, svietili sme si mobilmi, baterkami aj sviečkami,“ vysvetlila podpredsedníčka okrskovej referendovej komisie v obci Úhorná Tatiana Šomšáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

“K prerušeniu distribúcie elektriny došlo približne na 7 500 odberných miestach. Poruchy vznikajú najmä vplyvom ťažkého mokrého snehu a vetra. Ten vyvracia stromy, poškodil izolátory a vodiče v ťažko prístupnom a zložitom teréne,” uviedla hovorkyňa Východoslovenskej distribučnej Andrea Danihelová.

Ak sa dodávky elektriny nepodarí po zatvorení referendových miestností obnoviť, zápisnice nebudú môcť vypisovať elektronicky, ale ručne. “Po sčítaní musíme ísť do Gelnice a zápisnicu z referenda odniesť osobne,“ vysvetlila predsedníčka okrskovej referendovej komisie v obci Smolník Emília Hviščová.

Referendum spestrila petícia

Referendum na Spiši spestrila aj petícia. Pred referendovou miestnosťou na sídlisku Západ v Spišskej Novej Vsi, kde Slovenská pošta iba nedávno dočasne zrušila svoju pobočku, zbierali aktivisti podpisy za jej obnovenie.

“Očakávame, že nás regulačný úrad vezme petíciu na vedomie. Uvidíme, čo bude ďalej,” povedal člen petičného výboru.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny