Na hlavný obsah

V Rusku horelo v jadrovej elektráne, jeden človek prišiel o život

Jeden pracovník utrpel ťažké zranenia.

V Rusku horelo v jadrovej elektráne, jeden človek prišiel o život
Ilustračná snímka hasiča. Foto: Unsplash

V Rostovskej jadrovej elektrárni, nachádzajúcej sa medzi Rostovom a Volgogradom na juhu Ruska, vypukol požiar transformátora jadrového reaktora, ktorý postupuje plánovanú opravu. Požiar rýchlo uhasili. 

Jeden pracovník elektrárne zahynul, ďalší utrpel ťažké zranenia. Oznámila to v sobotu (31. 12.) ruská energetická spoločnosť Rosenergoatom, ktorá prevádzkuje jadrové elektrárne v Rusku. Ubezpečila, že radiačné pozadie v okolí Rostovskej jadrovej elektrírny sa nezmenilo.

Spoločnosť sa nezmienila, čo požiar spôsobilo. Ani ruská, ani ukrajinská strana nedala požiar do súvislosti s bojovými operáciami.

Rostovská jadrová elektráreň sa nachádza približne 400 kilometrov od hraníc s Ukrajinou, poznamenala ruská redakcia BBC na svojom webe. Dodala, že letisko Engels, na ktoré Ukrajina podľa ruského ministerstva obrany tento mesiac dvakrát zaútočila za pomoci upravených bezpilotných lietadiel Striž ešte sovietskej konštrukcie, sa nachádza vo väčšej vzdialenosti.

Pripomenula tiež, že trafostanice, a to aj pri jadrových elektrárňach, systematicky napádajú ruské strely s plochou dráhou letu a dronmi iránskej výroby, čo sa vysvetľuje ich zraniteľnosťou. Nachádzajú sa totiž pod otvoreným nebom, obsahujú silne horľavé kvapaliny a nemožno ich ľahko a rýchlo opraviť či nahradiť.

Nie je známe, či je tu nejaká súvislosť s požiarom. Šéf kancelárie ukrajinského prezidenta Andrija Jermaka však na sieti telegram uverejnil atypicky lakonický príspevok v podobe emotikonu plameňa. Ukrajinskí predstavitelia zvyčajne nepotvrdzujú diverzie v hlbokom tyle ruských vojsk, avšak reagujú na podobné udalosti so zjavným sarkazmom, dodala BBC.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet