Na hlavný obsah

V Rusku vznikajú pamätníky na počesť obetí v ukrajinskom Dnipre

V Moskve polícia zadržala niekoľko ľudí.

V Rusku vznikajú pamätníky na počesť obetí v ukrajinskom Dnipre
K pamätníku obetiam politických represií v Jekaterinburgu priniesli kvety na pamiatku zabitých v ukrajinskom meste Dnipro. Foto: Twitter/It's My City

V Rusku začali spontánne vznikať pamätníky na počesť obetí sobotňajšieho (14. 1.) ruského raketového útoku na obytný dom v ukrajinskom meste Dnipro. Podľa posledných údajov pri ňom zahynulo 46 ľudí.

Ľudia začali pred niekoľkými dňami nosiť kvety, sviečky a hračky aj k moskovskému pamätníku ukrajinskej poetky Lesji Ukrajinky.

Podobné pamätníky sa objavili aj v iných ruských mestách, uviedla ruská redakcia BBC na svojej webovej stránke, kde tiež zverejnila obrázky pamätníkov na sociálnych sieťach.

K moskovskému pamätníku prišli v utorok (17. 1.) aj aktivisti prokremeľského hnutia SERB a privolali políciu. Tá zadržala niekoľko osôb. Podľa OVD-Info, ktoré monitoruje policajné zásahy, dvaja zo zadržaných položili k pamätníku kvety, zatiaľ čo ďalší dvaja len postávali okolo.

Jedným z ľudí, ktorí zavolali políciu, bol podľa spravodajského kanálu Sota líder hnutia SERB Igor Beketov, ktorý sa narodil a vyrastal v Dnipre. Ďalší aktivista sa podľa Sota pred rokmi podieľal na útoku na ruského opozičného politika Alexeja Navaľného, ktorého takmer oslepil.

V Petrohrade, Krasnodare a Omsku ľudia položili kvety, hračky a sviečky k pamätníkom ukrajinského básnika Tarasa Ševčenka a v Jekaterinburgu a Kostrome k pamätníkom obetí stalinských represií. Pamätníky sa objavili aj v Belgorode, Uľjanovsku a Samare.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet