Na hlavný obsah

V UNB prvýkrát transplantovali obličku od darcu s nekompatibilnou krvnou skupinou

Pochádzala od živého darcu.

V UNB prvýkrát transplantovali obličku od darcu s nekompatibilnou krvnou skupinou
Na snímke Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) v Ružinove. Foto: TASR

V Univerzitnej nemocnici Bratislava (UNB) v utorok (24. 1.) lekári prvýkrát na Slovensku zrealizovali ABO inkompatibilnú transplantáciu obličky od živého darcu. Informovala o tom hovorkyňa nemocnice Eva Kliská. Ide o transplantáciu obličky napriek krvnoskupinovej nevhodnosti (ABO inkompatibilite).

Podotkla, že doteraz sa pred transplantáciou obličky u živých darcov vždy muselo zisťovať, či majú vhodnú, respektíve kompatibilnú krvnú skupinu.

„V dôsledku ABO inkompatibility sa tak nedalo akceptovať mnohých živých darcov s nevhodnou krvnou skupinou a pacient so zlyhanými obličkami bol odkázaný čakať na darcu mŕtveho,“ vysvetlila.

Transplantáciu napriek krvnoskupinovej nevhodnosti umožnilo zavedenie imunosupresív, blokujúcich tvorbu protilátok, a imunoadsorpcie, ktorá efektívne odstraňuje protilátky z krvi pacienta.

„Tento výkon pozostáva z postupného pridávania špecifických imunosupresívnych liečiv. V poslednom týždni pred transplantáciou sa uskutočňuje niekoľko procedúr imunoadsorpcie, ktorá je kruciálna,“ ozrejmila Kliská.

Transplantácia sa podľa nej dá vykonať len vtedy, ak sa podarí znížiť koncentráciu protilátok proti inkompatibilnej krvnej skupine na akceptovateľnú úroveň.

„Udáva sa, že využitím tejto metódy je možné zvýšiť počet transplantácií obličiek od živých darcov až o 30 percent, skrátiť dobu čakania na obličku a zvýšiť dostupnosť transplantácie obličky ostatným pacientom čakajúcim na transplantáciu od darcu mŕtveho,“ vysvetlila zástupkyňa prednostu pre transplantáciu obličiek v Nemocnici akademika Ladislava Dérera na bratislavských Kramároch Zuzana Žilinská, pod ktorej vedením sa zákrok uskutočnil.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny