Na hlavný obsah

Vedci identifikovali vrak lode potopenej v 17. storočí

Patrí holandskej vojnovej lodi Klein Hollandia.

Vedci identifikovali vrak lode potopenej v 17. storočí
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Vedcom sa podarilo vyriešiť záhadu pôvodu lode, ktorá sa v 17. storočí potopila pri brehoch Anglicka s nákladom vybraného talianskeho mramoru. Ako informoval spravodajský server Daily Mail, vrak pamiatkovo chráneného plavidla pri pobreží Sussexu patrí holandskej vojnovej lodi Klein Hollandia.

Potopené plavidlo objavili v roku 2019. Hoci sa nevedelo, o akú loď ide, dostal vrak najvyšší stupeň pamiatkovej ochrany. Výskum vykonávali počas uplynulého roka odborníci z Británie aj Holandska. Použili pritom dôkazy, ktoré z vraku vylovili profesionálni aj dobrovoľní potápači, ako aj analýzu letokruhov zo vzoriek dreva.

Podľa odborníkov je stav vraku pozoruhodný a mohol by poskytnúť množstvo informácií o tom, ako sa v 17. storočí v Holandsku stavali lode a akú činnosť vykonávala počas svojej poslednej plavby. Medzi materiálom nájdeným na morskom dne bola aj veľká časť dreveného trupu, delá, talianske mramorové dlaždice a kusy talianskej keramiky.

Loď postavili v roku 1656 a vlastnila ju rotterdamská admiralita. Klein Hollandia sa zapojila do všetkých veľkých bitiek druhej anglo-holandskej vojny (1665–1667). V roku 1672 patrila do flotily admirála de Haesa, ktorú poslali ako sprievod flotily zo Smyrny plaviacej sa zo Stredozemia cez Lamanšský prieliv do Holandska.

Pri ostrove Wight lode napadla anglická flotila pod velením admirála Holmesa. Vypukla zúrivá bitka, pri ktorej sa loď Klein Hollandia ťažko poškodila a kapitána lode Jana Vana Nesa zabili.

Angličania loď dobyli, nalodili sa na ňu, no krátko po tej sa Klein Hollandia potopila s anglickými aj holandskými námorníkmi na palube. Táto prekvapivá akcia, ktorú vykonala relatívne malá anglická námorná jednotka, prispela k začiatku tretej anglo-holandskej vojny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet