Na hlavný obsah

Vláda a ambulantný sektor sa dohodli. Dôjde k jeho dofinancovaniu

Vyhradila na to 283 miliónov eur.

Vláda a ambulantný sektor sa dohodli. Dôjde k jeho dofinancovaniu
Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) (vľavo) a dočasne poverený minister financií a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Foto: RTVS

Vláda sa s ambulantným sektorom dohodla na jeho dofinancovaní. Oznámil to v piatok (27. 1.) dočasne poverený minister financií a predseda vlády Eduard Heger (OĽANO). Štát na tento účel vyhradil 283 miliónov eur.

Peniaze sa rozdelia medzi ambulancie špecialistov aj ambulancie všeobecných lekárov. Dohoda zároveň znamená, že sa nezavedú poplatky, čím sa zabezpečí garantovaná zdravotná starostlivosť pre občanov.

„Zdravotníctvo musí byť veľkou prioritou každej vlády Slovenskej republiky, práve z toho dôvodu, aký veľký investičný dlh si štát nesie. Chceme, aby naši občania boli zdraví a vidíme, že aby sme im vedeli poskytovať kvalitnú zdravotnú starostlivosť, ešte máme čo doháňať,“ poznamenal Heger.

Premiér dodal, že diskusia s predstaviteľmi sektora sa týkala aj zvýšených nákladov ambulancií, ktoré, ako prisľúbil, budú monitorovať a budú na ne do budúcnosti reagovať.

Rozprava predstaviteľov vlády a ambulantného sektora sa týkala aj oblasti rozvoja. A to najmä oblasti eurofondov a plánu obnovy. Tu Heger vidí prostriedky, ktoré by sa mohli investovať do rozvoja sektoru. Považuje za dôležité, aby sa v budúcnosti takéto prostriedky vyhradzovali aj zo štátneho rozpočtu.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu:

Dočasne poverený minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) podotkol, že v pláne sú ešte diskusie s rezortom hospodárstva o tom, ako zabezpečiť, aby ambulancie nepociťovali zvýšené platby za energie. Podľa jeho slov majú „celý komplex problémov“ riešiť v pondelok (30. 1.).

Rokovaní sa zúčastnili aj zdravotné poisťovne. Podľa Lengvarského garantovali, akým spôsobom spracujú priebeh podpisovania nových zmlúv. Tie by sa mali podpísať do konca mesiaca. Platiť majú jeden rok, a to od 1. februára 2023.

Dohoda je len podmienečná

Dohoda je toho času len podmienečná, uviedol Zväz ambulantných poskytovateľov (ZAP). „Ambulancie boli zase raz tie, ktoré kompromisným prístupom zabezpečili, že snáď v najbližších 12 mesiacoch bude zachovaná kvalita ambulantnej starostlivosti na Slovensku,“ dodala prezidentka ZAP Jaroslava Orosová.

Podmienkou zväzu bola regulácia cien ambulantného sektoru. Očakávajú od rezortu financií a od rezortu hospodárstva, že na pondelkovom rokovaní nájdu riešenie.

Ďalšou podmienkou je, že ambulantný sektor môže vypovedať zmluvy zdravotným poisťovniam. A to v prípade, že náklady ambulancií neočakávane narastú. Dohoda bude platná, len ak sa splnia tieto podmienky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko